Blaha udrel do Matoviča: Robí zo seba idiota už niekoľko rokov. Pre vládnu koalíciu nie je nič lepšie, ako mať ho v opozícii

    0
    Ľuboš Blaha (Autor: Archív Ľ. Blahu)

    Európsky parlament prijal minulý týždeň po piatich rokoch rokovaní dohodu o voľnom obchode medzi Kanadou a EÚ CETA. Na rade sú národné parlamenty členských štátov Európskej únie, aby ju ratifikovali. Je dohoda CETA stále otvorená? Môže sa stať, že nebude úplne platná?

    Môže sa to stať a ja to dokonca považujem za pravdepodobné. Pretože momentálne sme v štádiu, že dočasne platia iba tie ustanovenia CETY, ktoré majú charakter výlučnej právomoci Európskej komisie. Tie, ktoré boli kontroverzné, tie, kde si národné parlamenty a národné štáty vyrokovali spolurozhodovať, tie ešte neplatia. To znamená, že všetko ešte môže byť zrušené.

    Teraz sme ešte vo fáze, keď ju musí každý národný parlament schváliť, a nielen každý národný parlament, ale dokonca aj niektoré lokálne parlamenty, ako je valónsky v Belgicku. A ak si pamätáte, čo Valóni robili, keď sa prijímala CETA na úrovní vlád… Vtedy blokovali CETU, teda ja očakávam niečo podobné zo strany Valónov aj teraz. Nehovoriac o tom, aké je rozdelenie síl voči CETE v rakúskom parlamente. Takže osobne sa nazdávam, že je dosť pravdepodobné, že CETA bude zamietnutá národným parlamentom.

    Ja som za to aj bojoval, aby národné parlamenty získali túto moc zastaviť CETU, a veľa sme toho v tomto zápase aj so svojimi kolegami obetovali. A vďaka tomu si myslím, že CETU zastavíme.

    Ako sme na tom my?

    Čisto objektívne, nemám pocit, že by v slovenskom parlamente bola väčšina, ktorá by zablokovala CETU. Keď sa nad tým zamýšľam, tak už len keď si zoberieme väčšinu Mosta-Híd, SaS, OĽaNO… I keď v OĽaNO je to možno také, že by sa niektorí našli, ktorí by hlasovali proti, ale ako tak sledujem tie počty, aj v Smere je vo všeobecnosti podpora CETY, s niekoľkými výnimkami vrátane mňa. Ja si myslím, že by to prešlo. Mojou osobnou taktikou je aj pôsobiť na predsedu národnej rady, aby hlasovanie NR SR bolo čo najneskôr. A dovtedy si osobne myslím, že už prebehnú hlasovania v iných krajinách, a dovtedy bude CETA zastavená inou krajinou.

    Pred budovou Európskeho parlamentu protestovali desiatky ľudí, ktorí tvrdia, že zmluva môže ohroziť tisícky pracovných miest. Má dohoda iba negatíva?

    Ohrozenie pracovných miest sa netýka extrémne Slovenska, aj keď človek nikdy nevie. Pretože Slovensko má s Kanadou tak strašne malý obchod, že to priamy dosah na krajinu všeobecne mať nebude. Ten dosah bude skôr nepriamy.

    Treba si uvedomiť, že keď obhajcovia TTIP a CETA hovoria o tom, ako voľný trh a voľný obchod dokáže zvyšovať mieru zamestnanosti, tak je to číry nezmysel, pretože podľa samotných štatistík Európskej komisie to bude viesť k relokácii zamestnanosti, a to znamená, že práve v tých sektoroch, kde cítime ohrozenie, kde rastie euroskepsa, a práve tí nízkopríjmoví ľudia, čo majú prácu skôr priemyselnú, tam bude ohrozenie pracovných miest. A keď títo ľudia stratia zamestnanie, je veľmi ťažké nájsť im nové a toto je veľmi ohrozujúce pre celý projekt Európskej únie, pretože práve títo ľudia potom začínajú voliť extrém.

    Z môjho hľadiska je veľmi nerozumné o tom takto špekulovať. Nehovoriac o tom z nášho čisto slovenského egoistického záujmu, u nás fungujú najmä mikropodniky, kde pracuje sedem, osem ľudí. A teraz si predstavte takúto firmičku, ako ide dobýjať americký alebo kanadský trh. To je čistý nonsens. Je veľmi naivné myslieť si, že voľný trh môže pomôcť tým, ktorí sú sociálnejší, a v tomto prípade tým, ktorí sú slabší. Voľný trh môže v tomto prípade veľmi uškodiť tým najslabším vrátane nás.

    Ste označovaný ako najväčší kritik TTIP a CETY. Trváte na svojom postoji?

    Som najväčší kritik TTIP aj CETY a nič sa na tom nemení. Aj keď, samozrejme, že si uvedomujem, že CETA bola o niečo lepšia ako TTIP. Kanada je predsa len trocha sociálnejší štát ako sú Spojené štáty americké. Ale vo všeobecnosti obe dohody môžu zneužiť veľké nadnárodné korporácie na to, aby oslabovali po prvé suverenitu národných štátov v Európe a po druhé, aby oslabovali náš európsky sociálny a zelený model, čiže práva zamestnancov. Nehovoriac o tých veciach, ktoré prinášalo TTIP, ako bolo znižovanie potravín a podobne…

    Tie riziká tu boli. Nehovorím, že to takto nevyhnutne musí byť. Ja mám veľké obavy, či v dnešnej globálnej ekonomike štáty a demokratické vlády dokážu chrániť svojich občanov pri takýchto dohodách, ak by boli prijaté.

    Uplynulý týždeň sa opozícia snažila vyjadriť nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Ako hodnotíte túto mimoriadnu schôdzu?

    Bola to čistá fraška pre to, čo predviedol pán Matovič. Ale toto už je taká tradícia. Myslím si, že by si konečne mali uvedomiť aj kolegovia z opozície, že Matovič im kazí úplne všetko. On si skrátka strhne pozornosť celú na seba, v každom prípade, pri každej schôdzi tým, že spraví nejaké cirkusové číslo… Nemyslím si, že tí ľudia, ktorí chcú reálne rokovať o veciach, vážne sa baviť o faktoch, o komparáciách v naozaj analytickej diskusii, ktorú Slovensko potrebuje, aby tú diskusiu neovládali populisti a demagógovia, tak potom títo aj opoziční politici musia byť mimoriadne frustrovaní z toho, že Matovič všetko pokazí.

    Iba dáva vlastne najavo, ja som tu ten šašo, s ktorým sa nedá spraviť žiadna vláda, žiadna spolupráca, ktorá by nejako trvala. Ja myslím iba na seba a na to, aké vymyslím najbližšie marketingové číslo. Nabudúce sa možno vyzlečie donaha, aby zaujal… Ťažko povedať. Ono je to celkom humorné prvé týždne, mesiace… Ale on je v politike už niekoľko rokov a robí zo seba takéhoto idiota už niekoľko rokov, tak potom to tak vyzerá, že aj opozícia musí byť z toho mimoriadne frustrovaná. Kým bude Matovič v politike, tak opozícia alebo niektoré opozičné strany nikdy vládnuť nebudú, to vedia, lebo s týmto človekom sa nedá spolupracovať.

    Aj napriek tomu, ako sa líder OĽaNO-NOVA správa, je v politike niekoľko rokov. Čo je za tým?

    To je fenomén protestných strán aj v iných krajinách, ktoré dokážu niekoľko desaťročí fungovať ako protestné. To znamená, že tam akoby všetci tušili, že nikdy vládnuť nebudú. On síce vždy bude hovoriť, že vládnuť chce, ale v zásade jeho biznisplán tuší, že nikdy vládnuť nebude. Je to iba čisto protestný hlas, nemá nič konštruktívne, nevie dať dokopy ľudí, ktorí by spolu spolupracovali dlhodobo. To už vidíte, dvaja mu odišli z klubu a takto to bude pokračovať.

    Každá vláda musí byť v prvom rade stabilná, nie je možné, aby sa rozbila po každom týždni na nejakom spore. Čiže Matovič neponúka nič konštruktívne, on iba deštruuje. Mne pripomína indického boha Šivu. On iba ničí, on nič netvorí, on dokáže iba rozbíjať. Takýto element v slovenskej politike v tejto fáze nahráva jedine vláde, pretože tá nemá alternatívu.

    O predkladateľovi návrhu, poslancovi Igorovi Matovičovi, ste sa vyjadrili, že predviedol one man show. Stretli ste sa s reakciami opozičných poslancov? Ako to vnímajú oni?

    Nebudem vám hovoriť veci z kuloárov, pretože je nefér, keď vám niekto niečo povie na chodbách a budete to ďalej šíriť. Môžem iba veľmi všeobecne povedať, áno, pravidelne zaznamenávam veľmi nespokojné vyjadrenia od opozičných poslancov vo vzťahu k Matovičovi a k OĽaNO. Z tohto hľadiska mám pocit, že frustrácia iba rastie a, čisto politologicky, pre vládnu koalíciu nie je nič lepšie, ako mať takéhoto magora v opozícii, pretože vie, že keď tam máte po prvé Matoviča, ktorý je čistý poloblázon, potom tam máte Kotlebu, ktorý je neonacista, s ktorým sa nikto nebude spolčovať, pokiaľ má zdravý rozum, no tak potom ostáva v zásade iba Sme rodina, ktorá, mám pocit, že sa najnovšie hrá na to, že bude teraz obhajovať Kotlebu, čiže tiež sa to tak spája s tou krajnou a extrémnou pravicou…

    Ostáva iba SaS, ktorá je úplne frustrovaná, úplne bezradná. Už to vidia, niektorí členovia odchádzajú. Sú tam vnútorné roztržky, lebo tušia, že nikdy vládnuť nebudú. A toto je pre každú politickú stranu, ktorá je relevantná a štandardná, samozrejme, niečo, čo nemôže pripustiť, aby bola najbližšie generácie v opozícii. Čiže myslím si, že najviac trpí Matovičom práve Sulík a predstavitelia strany SaS.

    Premiérovi vyjadrilo podporu 70 poslancov, opozícia špekuluje, že je to dôsledok krízy v koalícii, ktorá sa pred pár týždňami začala skloňovať. Čo na to hovoríte?

    Ale nie… Za premiérom maximálne stojí Smer. Most je absolútne pevný a SNS, tam neboli niekoľkí poslanci, u ktorých to podľa mňa súviselo s tým, že boli frustrovaní absolútnou zbytočnosťou schôdze, ako ju predvádzali poslanci opozície. Ja keď som si to občas ukradomky pozrel, tak tam vidím nejakého pána Pčolinského, ako číta príspevky z Facebooku. Rozumiete, namiesto odbornej diskusie o energetike, čo bolo jediné možné východisko, oni tam čítajú nejaké príspevky, esemesky, statusy z Facebooku… Tak podľa mňa potom tá miera znechutenia musela byť taká silná, že tí ľudia jednoducho odišli a vykašľali sa na to.

    - Reklama -