Ukrajinská politička varuje pred tretím Majdanom. Dokonca sa sama vzdala poslaneckej imunity

    0
    Nadija Savčenková (Autor: SITA)
    Ukrajina sa v týchto dňoch pripomína tri roky od demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Počas protivládnych krvavých protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane) zahynulo vyše 100 demonštrantov a viac ako desať policajtov. Po následnom zosadení ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča Moskva anektovala Krym a časť Donbasu obsadili proruskí separatisti. Konflikt medzi nimi a vládnymi silami si odvtedy vyžiadal vyše 9000 mŕtvych.
     
    Savčenková vlani 7. decembra tajne navštívila bieloruský Minsk, kde sa stretla s lídrom samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) Alexandrom Zacharčenkom a lídrom Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igorom Plotnickým, a to aj za účasti predstaviteľov Ruska. Neskôr vyhlásila, že cieľom tohto jej stretnutia bolo posilnenie tzv. minského formátu rokovaní o urovnaní situácie v Donbase a vyvinutie úsilia, aby mohol byť v krátkom čase čo najúčinnejší.
     
    Dôsledkom Savčenkovej konania bolo jej vylúčenie z frakcie strany Vlasť v ukrajinskom parlamente. Strana Vlasť podľa svojej predsedníčky Julije Tymošenkovej “bola a je” toho názoru, že s “teroristami neslobodno rokovať”.
     
    Savčenkovú následne vylúčili z parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a obranu. Poslanci totiž nesúhlasili s jej “neprimeraným politickým správaním”.
     
    Parlament ju vylúčil aj z ukrajinskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE). Oficiálnym dôvodom vylúčenia je to, že Savčenkovú zvolili do delegácie s cieľom dosiahnuť jej prepustenie z ruského väzenia, poslanci tak boli nútení porušiť princíp kvót na formovanie zoznamu delegátov z frakcií.
     
    Savčenková tvrdí, že existuje príkaz na jej fyzickú likvidáciu. Vyhlásila, že “prezidentská kancelária už dostala príkaz urobiť všetko pre to, aby ma zničili, zatkli…, zlikvidovali fyzicky”.
     
    Savčenková (35), ktorú v roku 2014 uväznili v Rusku a neskôr odsúdili na 22 rokov odňatia slobody v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny, sa vrátila do vlasti vlani koncom mája, keď jej po dlhom vyjednávaní medzi Moskvou a Kyjevom udelil ruský prezident Vladimir Putin milosť.
     
    - Reklama -