Drsná minulosť zatknutej Slovenky, ktorá pomočila a podpálila Korán. Čo na to jej matka?

    0
    Ružomberčanka Sheila, ktorá močila na Korán, prichádza na rozhodovanie o vzatí do väzby na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. (Autor: TASR)

    Pôvodne sa mladá Ružomberčanka volala Adriana. Pre meno Sheila sa rozhodla až neskôr a požiadala si o oficiálnu zmenu. Vyrastala na okraji priemyselného Ružomberka v oblasti, kde býva aj mnoho Rómov. Keď mala Adriana 14 rokov, skupina Rómov ju mala podľa informácií denníka Nový Čas znásilniť. Útočníkov malo byť až 14 a mladú Adrianu údajne aj nadrogovali. Podľa vyjadrenia jej mamy bola Adriana práve odvtedy taká, aká je.

    Časť svojho dospievania prežila mladá Ružomberčanka v reedukačnom centre, ale aj na psychiatrii. V mladosti spáchala totiž viacero priestupkov, zväčša súvisiacich s požívaním alkoholu ako mladistvá. Pre mestskú políciu bola v tom čase známa firma. Od roku 2011 o nej však už nepočuli.

    V reedukačnom centre dokonca otehotnela a ako 17-ročná porodila syna Tobiasa. Veľa času s ním však nestrávila. Chlapček nemal ešte ani dva roky, keď jej ho odobrali sociálni pracovníci s odôvodnením, že sa o neho nestará a pije. Následne bol zverený do pestúnskej starostlivosti. Otec nejaví o syna záujem a Adriane ho odmietli vrátiť do starostlivosti aj po opakovaných pokusoch. Istý čas potom prežila vo Fínsku, kde sa mala živiť ako modelka. Podľa matkiných slov sa odtiaľ vrátila dobre finančne zabezpečená.

    Dnes už sa Adriana oficiálne volá Sheila. Jej matka si myslí, že k nakrúteniu videa, v ktorom trhá a páli Korán, ju musela viesť nejaká zlá skúsenosť s moslimami, ktorú mohla mať v zahraničí. Zároveň to však podľa nej nie je čin, za ktorý by mala byť jej dcéra odsúdená na trest odňatia slobody. „Podľa mňa to nie je trestný čin, keď niekto ociká a podpáli knihu,“ vyjadrila sa. Aj preto napísala matka list prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, v ktorom ho žiada, aby Sheilu oslobodil. „Verím, že sa to podarí, lebo je nevinná,“ cituje matkine slová denník Plus JEDEN DEŇ.

    Sheilu poslal špecializovaný trestný súd do väzby ešte minulý piatok, aby nemohla pokračovať v trestnej činnosti. Obvinená je zo zločinu výroby extrémistických materiálov v súbehu s prečinmi násilia proti skupine obyvateľov, hanobenia národa, rasy a presvedčenia a podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Jej prípad však pre odvolanie oboch zúčastnených strán, obvinenej aj prokurátora, poputuje na najvyšší súd.  

    - Reklama -