Slovensko je pre Balkáncov atraktívna pracovná destinácia. Bude ich k nám chodiť viac a viac?

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)

    Na slovenskom pracovnom trhu je v súčasnosti necelých 30-tisíc cudzincov. Väčšina z nich je pôvodom práve z Balkánu. Sú medzi nimi aj Chorváti, Srbi či Bulhari. Slovensko je pre týchto ľudí atraktívne. Priemerný plat u nás je vyšší ako v ich domovských krajinách a pozície, na ktorých sa môžu uplatniť, sú prijateľnejšie ako napríklad v Nemecku, kde by sa im ušli zväčša podradnejšie práce ako u nás.

    Podľa odborníkov a zástupcov firiem sa však žiadnej masovej migrácie tisícov Balkáncov obávať nemusíme. Michal Páleník z mimovládneho Inštitútu zamestnanosti vidí ako veľmi nepravdepodobné, že by k nám teraz začali prichádzať tisícky ľudí z juhovýchodnej Európy.

    To, že u nás dnes firmám chýbajú pracovníci, je spôsobené demografickou krízou, ktorej v súčasnosti čelíme. Pre klesajúcu pôrodnosť sa totiž dostávame do štádia, keď ľudí odchádzajúcich do dôchodku nemá kto nahradiť. Rovnaká kríza však zasiahla väčšinu Európy vrátane krajín Balkánu a zvýšený dopyt po pracovníkoch tak zrejme v najbližších rokoch pocítia aj v krajinách, odkiaľ pracovníci v poslednej dekáde prichádzali k nám. Súčasne so stúpajúcim dopytom po pracovníkoch bude klesať ich ponuka. Demografickú krízu pociťuje už aj Ukrajina, ktorá sa často spomínala ako potenciálny dodávateľ pracovnej sily.

    Najväčší slovenskí zamestnávatelia, automobilky, chcú zamestnávať primárne Slovákov. „V prvom rade sa snažíme zamestnať ľudí zo Slovenska. V spolupráci s úradmi práce bolo pozvaných viac ako 5 000 nezamestnaných. Napriek tomu kritériá spĺňa a záujem o prácu má len niekoľko desiatok z nich,“ napísal Peter Švec z PSA Peugeot Citroen Slovakia, v ktorom pracuje aktuálne asi 4 000 zamestnancov, z ktorých zhruba 600 tvoria cudzinci. Primárne slovenských zamestnancov chce najímať aj bratislavský Volkswagen Slovakia, potvrdila to jeho hovorkyňa Lucia Kovarovič-Makayová. Podobne sa vyjadrila aj KIA Motors Slovakia.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -