Politická nekorektnosť, akú často nevidieť. Dáni by sa vo vlastnej krajine nemali stať menšinou, vyhlásil parlament. Takúto zožal kritiku

    0
    Vlajka Dánska (Autor: pixabay.com)

    Dánska ľudová strana (DF) vydala vyhlásenie vyjadrujúce formálne znepokojenie nad počtom obyvateľov žijúcich na predmestí Kodane, zvanom Brøndby Strand, ktorí majú imigrantské pozadie. „Parlament s obavami poznamenáva, že dnes existujú v Dánsku oblasti, kde počet imigrantov z nezápadných krajín a ich potomkov je vyšší ako 50 percent. Názor parlamentu je, že Dáni by nemali byť menšinou v žiadnej časti Dánska,“ píše sa vo vyhlásení. K vyhláseniu sa pripojili aj koaličné strany Venstre, Liberálna aliancia a konzervatívci.

    Všetky opozičné strany boli proti vyhláseniu a už od začiatku ho označovali za rozdeľujúce a diskriminačné. Podľa kritikov vláda formuláciou tohto vyhlásenia vlastne dáva najavo všetkým dánskym občanom, ktorí sú pôvodom imigranti alebo potomkovia imigrantov, že ich vlastne nepovažuje za skutočných Dánov. Vládne vyhlásenie interpretujú kritici tak, že z neho vyznieva, že Dánom môže byť len osoba narodená v Dánsku, ktorej rodičia boli Dáni alebo aspoň občania západných krajín.

    Pernille Skipper, člen najľavicovejšej parlamentnej strany Enhedslisten, uverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom nové vyhlásenie označil za „najextrémnejšiu formu skupinkovania a rozdeľovania“. Morten Østergaard, líder sociálnych liberálov, zase považuje vyhlásenie za alarmujúce. „Ako môžeme niekedy dosiahnuť dobrú integráciu, ak etnický pôvod človeka bude determinovať, či môže byť Dánom alebo nie?“

    „Naše vyhlásenie je interpretované, ako keby sme chceli povedať, že nemôžete byť Dán, ak ste sa nenarodili v Dánsku alebo ak sa aspoň vaši rodičia nenarodili v Dánsku. To ale, samozrejme, nemáme na mysli. Existuje mnoho ľudí, ktorí sem prichádzajú a prijímajú Dánsko a sú Dánmi, a to je úžasné,“ uviedol hovorca strany Venstre, ktorá vyhlásenie DF podporila, Jan Jørgensen v nedeľu ráno s tým, že formulácia vyhlásenia je „hlúpa“. Napriek tomu neskôr strana tvrdila, že za vyhlásením aj jeho formuláciou stojí.

    Za vyhlásením si stojí aj DF: „Myslíme si, že väčšina Dánov je pobúrená tým, že v Dánsku existujú miesta, kde sú Dáni zreteľne v menšine.“ Opierajúc sa o demografické štatistiky, DF tvrdí, že väčšinový podiel nedánskeho obyvateľstva v niektorých častiach je problém, o ktorom treba hovoriť.

     

     

    - Reklama -