Chmelárovi prišlo z Kisku nevoľno. Zbrojársky lobista, ktorý nevie, čo hovorí. Médiá vytvárajú kult osobnosti, mimovládky mlčia, zhodnotil

    0
    Prezidenti SR a Kene, Andreja Kiska a Uhuru Kenyatta (Autor: TASR)
    „Keňa je garantom mieru, veľa dáva do obrany.“ Toto vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku na návšteve africkej republiky pobúrilo politického analytika Eduarda Chmelára. Dôvodov má bývalý rektor Akadémie médií hneď niekoľko a prezidenta v úvode svojho statusu na sociálnej sieti označuje za „zbrojárskeho lobistu“. Z prezidentových slov mu prišlo nevoľno a nebolo to vraj iba z „obludného spojenia mieru a zbrojenia“. 
     
    Prezident podľa Chmelára odmieta vidieť fakty, ktoré vyvolávajú pochybnosti medzinárodných inštitúcií o účinnosti kenských investícií do obrany. Analytik pripomína, že aj podľa OSN rozsiahla korupcia v Keni spochybňuje účinnosť bezpečnostného aparátu krajiny a ohrozuje národnú bezpečnosť, o čom svedčia opakované útoky teroristov. 
     
    Chmelár ďalej varuje, že Keňa, ktorú prezident tak pochválil za výdavky na obranu, je „zaradená do kategórie vysokorizikových krajín“ práve v oblasti obchodu so zbraňami. „Prezident Andrej Kiska to však akosi odmieta vidieť, nazval Keňu ‚veľmi stabilným pilierom v boji proti terorizmu‘, chválil Kenyattua za jeho bezpečnostnú politiku a diskutoval vraj o tom, ‚čo môže Slovensko Keni ponúknuť‘, pričom spomenul ‚špeciálnu techniku‘. Môžeme si len domyslieť, čo to bude, ale zubné vŕtačky asi nie,“ konštatuje analytik. 

    „Prezident v zahraničnej politike nevie, čo hovorí“

    Nechýba ani náhľad do minulosti a pripomienka prezidentovho výroku o Turecku. „Po Turecku ako ‚ostrove stability‘ je Keňa ako ‚garant mieru‘ ďalším príkladom, že tento prezident v zahraničnej politike nevie, čo hovorí,“ píše Chmelár na svojom oficiálnom facebookovom profile
     
    Kiska v Keni vychvaľoval výdavky na obranu počas stretnutia so svojím prezidentským kolegom. Chmelár však pripomína, že prezident Uhuru Kenyatta bol podozrivý zo zločinov proti ľudskosti a viaceré medzinárodné organizácie ho „považujú za najskorumpovanejšieho prezidenta v modernej histórii Kene“. 
     
    Kenyatta bol vyšetrovaný Medzinárodným trestným súdom pre zločiny, ktorých sa mal dopustiť počas nepokojov v Keni z roku 2007. Obvinenia proti Kenyattovi stiahol Medzinárodný trestný tribunál až v roku 2015, ale ponechal priestor na odvolanie a obnovenie procesu. 
     
    Chmelár si aj z uvedených dôvodov preto kladie viacero otázok namierených na mimovládne organizácie a ich nezvyčajnú neaktivitu: „Ako je možné, že mimovládne organizácie, ktoré inak našu vládu pravidelne atakujú, že pri návštevách problematických krajín neotvára problematiku ľudských práv, teraz mlčia? Či stačilo pozvať ich na palubu lietadla? To tak málo stačí na skorumpovanie a ovplyvnenie úsudku?“ pýta sa analytik. 

    Korupcia pohltí tretinu rozpočtu

    S odvolaním sa na správy svetovej agentúry Reuters Chmelár ďalej pripomína, že v Keni až neuveriteľnú „tretinu štátneho rozpočtu pohltí korupcia“ a podľa analýz Global Economic Crime Survey Report „je v Keni najväčšia úroveň ekonomickej kriminality spomedzi všetkých krajín sveta“. 
     
    Ako ďalší dôkaz nesprávnosti prezidentovho tvrdenia o spojení mieru s výdavkami na obranu v Keni Chmelár uvádza: „Vojenské výdavky Kene vzrástli od roku 2005 takmer o sto percent, medzinárodná organizácia Transparency International (ktorej prezident Kiska dôveruje) pochybuje o tom, že tieto výdavky sú vo verejnom záujme, lebo neboli založené na žiadnych analýzach bezpečnostných požiadaviek.“ 
     
    Rovnaká správa TI podľa analytika svedčí o tom, že „zvýšenie armádneho rozpočtu neviedlo k zvýšeniu bezpečnosti štátu“, ale skôr opačne. „OSN tvrdí, že korupcia spochybňuje účinnosť bezpečnostného aparátu Kene a ohrozuje národnú bezpečnosť, o čom svedčia opakované útoky zo strany Aš-Šabáb. Z tohto dôvodu je Keňa zaradená do kategórie vysokorizikových krajín v oblasti obchodu so zbraňami,“ píše ďalej Chmelár. 
     
    Dávku kritiky schytali aj médiá a novinári, ktorí podľa analytika mali prehliadnuť „ľúbivé gestá a efektné PR aktivity“ prezidenta a „namiesto vytvárania kultu osobnosti“ by vraj mali robiť „svoju prácu poctivo“.  
     
    „Zvláštne, že keď prezidenti Schuster, Gašparovič, ale napríklad aj premiér Fico zaleteli trochu ďalej ako do Bruselu a Washingtonu dojednávať pomerne významné obchody, médiá hystericky jačali, prečo toľko míňajú na zbytočné cesty. No keď letí Andrej Kiska do Kene v podstate s veľmi prázdnym formálnym programom (podporiť naše projekty rozvojovej pomoci v krajine? Ako hlavná náplň oficiálnej návštevy? Naozaj?), ale vezme na palubu novinárov a predstaviteľov mimovládok, odrazu sú všetci prajní a želajú pánovi prezidentovi šťastnú cestu,“ konštatuje Chmelár. 
     
    Aj prezident je politik a tí sa podľa Chmelára neobdivujú, ale kontrolujú. „Zvlášť, ak má tento takú zreteľnú slabosť pre zbrojný priemysel,“  píše v závere svojho facebookového statusu analytik.
     
    - Reklama -