Česko-Slovensko sa obnoví. Aspoň na oblohe… Naše letectvo čaká takáto novinka

    0
    Mig-29AS Vzdušných síl SR (Autor: TASR)

    K podpisu dohody, ktorú ešte musia ratifikovať národné parlamenty i prezidenti oboch štátov, došlo v rámci zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO.

    Slovenský minister obrany vyjadril radosť, že táto dohoda bola uzavretá, a priznal, že sa teší na jej vykonávaciu časť. “Je to znak našej vzájomnej a nadštandardnej spolupráce. Verím, že to bude fungovať a že si budeme aj takto pomáhať,” povedal Gajdoš po podpise zmluvy. 

    Na otázku novinárov, koľko bojových lietadiel má slovenská strana k dispozícii, Gajdoš uviedol, že svoje aliančné záväzky na ochranu vzdušného priestoru si plníme vďaka členstvu v sieti protivzdušnej obrany aliancie NATINAC a že SR má dostatok strojov na zabezpečenie záväzkov daných NATO.

    “A čo sa týka technických záležitostí, tie sú vyriešené na to, aby sme túto zmluvu v celkovej miere naplnili,” povedal na adresu dnes podpísanej zmluvy. 

    Gajdoš zároveň pripomenul, že podpísaná dohoda nemusí zostať obmedzená len na česko-slovenskú spoluprácu, lebo podľa jeho slov už má pripravenú podobnú rámcovú zmluvu spolupráce s Maďarskom a  Poľskom.

    Český minister obrany aj na príklade tejto zmluvy ocenil, že naše krajiny sa dokážu rýchlo a efektívne dohodnúť. Pripomenul, že potom, keď ju podpíšu prezidenti oboch štátov, zmluva niekedy v polovici tohto roku vstúpi do platnosti.

    “Táto dohoda sa týka skôr narušenia nášho vzdušného priestoru nejakým uneseným lietadlom alebo mimoriadnou situáciou. Ak poveternostné podmienky na jednej alebo na druhej strane neumožnia národnej kapacite vyrovnať sa s touto situáciou, tak práve vtedy nastúpi režim tejto zmluvy a slovenská strana nám môže pomôcť – čo platí aj obrátene,” opísal situáciu Stropnický.

    Na otázku, či dnes podpísaná zmluva bude v budúcnosti rozšírená aj na Chorvátsko, ktoré prejavilo záujem nakúpiť lietadlá typu Gripen, aké majú aj Česi, Stropnický uviedol, že bude dnes rokovať s rezortným kolegom z Chorvátska, opýta sa ho aj na gripeny, ale zatiaľ sa vôbec nedá hovoriť o príprave zmluvy, akú dnes ČR uzavrela so Slovenskom.

    - Reklama -