Marine Le Penová a voľby: Nové čísla. Veľmi zaujímavé

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Ešte pred niekoľkými týždňami bol za favorita francúzskych prezidentských volieb pokladaný François Fillon, ktorého však pribrzdilo podozrenie z finančnej podpory svojej manželky zo štátnych peňazí. Le Penová jeho prehrešok z minulosti bezo zvyšku využila a podľa všetkých prieskumov z ostatných dní by bola jasnou víťazkou prvého kola. Pondelkový prieskum IPOF dáva Le Penovej v prvom kole 26 % a na druhé miesto zaraďuje nezávislého kandidáta Macrona s 19,5 %.

    Niekdajší favorit a obdivovateľ Margaret Thatcherovej Fillon je s odstupom 1,5 % až na treťom mieste a politológovia mu príliš veľké šance na postup do druhého kola nedávajú. Prieskum zároveň potvrdil, že socialisti zrejme nebudú mať po tohtoročných voľbách svojho zástupcu v Elyzejskom paláci. Prekvapivý víťaz socialistických primárok Benoit Hamon by teraz získal len 14,5 %, pričom jeho podpora medzi voličmi od začiatku mesiaca klesá.

    Priaznivci Marine Le Penovej by mohli mať dobrý dôvod na úsmev, ale ten z ich tvárí rýchlo zmizne v momente, keď je reč o priamom súboji medzi Le Penovou a Macronom. Podľa prieskumu IPOF by bývalý minister financií Macron v druhom kole nad šéfkou Národného frontu s prehľadom zvíťazil v pomere 62 % k 38 %. Predpokladá sa, že Macrona podporia ľavicoví voliči. Napokon to isté sa „prihodilo“ aj otcovi Le Penovej pred pätnástimi rokmi, keď v 2. kole bojoval o prezidentský post so Chiracom.

    Výsledky prieskumu IPOF potom potvrdzuje prieskum spoločnosti OpinionWay, o ktorom píše agentúra Reuters. Marine Le Penová získala opäť 26 % a za ňou nasleduje Macron, hoci ten si s 22 % ešte polepšil. O percento za Macronom zaostáva Fillon. Keby konzervatívny kandidát predsa len politicky prežil kauzu s financovaním svojich rodinných príslušníkov zo štátnej kasy, mala by proti nemu Le Penová väčšiu šancu a podľahla by mu „len“ v pomere 42 % k 58 %.

    Ale prípadný súboj s Macronom vyznieva aj podľa OpinionWay jednoznačne v prospech nezávislého kandidáta, ktorý by zvíťazil v pomere 63 % k 37 %. Ani čierny kôň prezidentských volieb Macron to však nemá také jednoduché. Manažér jeho kampane, socialistický poslanec Richard Ferrand, sa v pondelok počas svojho vystúpenia v televízii sťažoval na útoky ruských hakerov na Macronove volebné webové stránky.

    „Zaznamenali sme stovky až tisíce útokov na naše databázy a web, ktoré prichádzajú – iste nie náhodou – od ruských hraníc. Chceme silnú Európu a práve to je dôvod, prečo na nás ruskí hakeri útočia. Žiadame najvyššie orgány Francúzska, aby zaistili, že Rusko sa nebude miešať do prezidentskej kampane tak, ako to bolo v Spojených štátoch,“ uviedol Ferrand s tým, že okrem hakerských útokov Rusi šíria o Macronovi lži a dezinformácie prostredníctvom spriaznených médií.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -