Kresťanstvo v tejto krajine nehanobí nik viac než ich ĽS NS, udrel germanista. Odhaľuje aj, prečo kotlebovcom prekáža ďalšie divadelné predstavenie

    0
    Poslanec a predseda ĽS-NS Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Divadelné predstavenie Natálka zachytáva skutočnú udalosť, pri ktorej dvojročné rómske dievča utrpí popáleniny, keď podpaľači hodili do jej domu zápalné fľaše. Predstavenie je určené predovšetkým pre študentov a na jednom zábere je umiestnená socha Panny Márie vedľa hákového kríža. Neúspešný kandidát na post ombudsmana, nominant ĽS NS Anton Čulen podal spolu s Igorom Cagáňom oznámenie na generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Podpredseda strany Milan Uhrík sa vyjadril, že sa tu spája kresťanský znak s tým nacistickým. Viac sme o tom písali TU.

    Germanista Martin Hanus situáciu komentuje slovami, že ak by bolo cieľom SND hovoriť, že kresťanstvo a nacizmus sú jedno a to isté, nerozumie, prečo to prekáža práve ĽS NS. Podľa jeho názoru sú to práve predstavitelia Kotlebovej strany, ktorí v minulosti otvorene velebili Adolfa Hitlera a ako príklad uvádza poslanca Milana Mazureka. „Samotný Anton Čulen mal pred spojením s Kotlebom straničku s názvom Magnificat Slovakia, ktorá mala za oficiálny cieľ šíriť na Slovensku misiu Panny Márie. Takže ak niekto „nejakým spôsobom“ spája hákový kríž a Pannu Máriu, je to sama ĽS NS,“ dodáva.

    Podľa Hanusa sa Natálka dotýka kotlebovcov inak a v inom zmysle, než predstierajú. Podpaľači neboli náhodní vlci, ale pôsobili na neonacistickej scéne. Iniciátor útoku Jaromír Lukeš sa dokonca pohyboval v prostredí organizácií ako Národný odpor a Autonómni nacionalisti. Rok po útoku na rómsku rodinu rozhodol Najvyšší správny súd o zákaze Robotníckej strany Tomáša Vandasa a pri argumentácií zaznelo, že jeho stranu ovládli militantní rasisti a je prepojená na menované organizácie.

    Ako ďalej Hanus približuje, Tomáš Vandas po zrušení svojej strany založil ďalšiu – Robotnícku stranu sociálnej spravodlivosti (DSSS, Dělnická strana sociální spravedlnosti). „A tu sa dostávame k pointe,“ objasňuje germanista a pokračuje, „Vandas a Kotleba sú ideoví bratia, DSSS je len menej úspešnou českou dvojičkou ĽS NS.“ Obaja mali spolu rečniť v Prahe v roku 2015 na demonštrácii proti utečencom, pripomína Hanus. „Vždy, keď ĽS NS dosiahne volebný úspech, Vandas nadšene posiela pozdravy do Banskej Bystrice,“ dodáva a uzatvára, „podnet Cagáňa a Čulena je teda absurdný a zvrátený zároveň. Kresťanstvo v tejto krajine nehanobí nik viac než ich ĽS NS.“

    - Reklama -