Kradla ako straka. A naše médiá mlčia. Zásadné info z okolia Hillary a Obamu

    0
    Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Sedemdesiatročná Brownová je v rámci Demokratickej strany dobre známa. V Kongrese zastupovala Orlando uplynulé štvrťstoročie a vlani sa neúspešne pokúšala obhájiť svoj mandát aj napriek tomu, že už čelila obvineniu z korupcie. Ako pripomína Washington Examiner, Brownová si je blízka s demokratkou Nancy Pelosiovou, cestovala v Air Force One po boku prezidenta Obamu a veľmi vrelé vzťahy udržiavala aj s Hillary Clintonovou.

    O to závažnejšia je situácia, v ktorej sa Brownová nachádza dnes. Ak ju usvedčia vo všetkých 24 bodoch obžaloby, strávi vo väzení neuveriteľných 357 rokov a navyše bude musieť zaplatiť pokutu 4,8 milióna dolárov. Brownovú obvinili už minulý rok z defraudácie státisícov dolárov z neziskovej organizácie, ktorá zaisťovala školské štipendiá pre deti pochádzajúce z chudobných rodín. Niekdajšia dlhoročná kongresmanka však zatiaľ všetky obvinenia odmieta.

    Jej situáciu mimoriadne sťažuje rozhodnutie jedného z jej blízkych spolupracovníkov, 51-ročného Eliasa Simmonsa, ktorý sa k sprenevere priznal a spolupracuje s vyšetrovateľmi. Tí dúfajú, že jeho výpovede by im mohli pomôcť usvedčiť aj Brownovú, ktorú čaká ďalšie súdne pojednávanie za dva mesiace. Obama, Clintonová, Pelosiová a ďalší mocní demokrati zrejme budú tvrdiť, že o trestnej činnosti Brownovej nič nevedeli a jej politická kariéra bola doposiaľ príkladná.

    Ale podľa Washington Examiner to tak nie je a už od prvého víťazstva vo voľbách v roku 1992 vzbudzujú niektoré kroky Brownovej podozrenie. „Už vtedy ju obvinili z porušovania zákonov o financovaní kampane, keď prijala dary od cudzích štátnych príslušníkov a použila súkromné lietadlo. A to je pritom len špička ľadovca. O šesť rokov neskôr prijala šek so sumou 10 000 dolárov od reverenda Henryho Lyonsa, ktorý v minulosti strávil päť rokov vo väzení za podvody.“

    Výpočet prechmatov a priestupkov Brownovej sa však ešte nekončí. V roku 2000 sa snažila dostať z federálneho väzenia afrického milionára Foutangu Dit Barbaniho Sissoka a orodovala zaňho vtedy priamo u prokurátorky Janet Renovej, čo sa považovalo za porušenie etických noriem. Brownová síce vo svojom úsilí neuspela, ale aj napriek tomu od afrického zbohatlíka dostala za odmenu luxusné vozidlo Lexus v hodnote päťdesiattisíc dolárov.

    Napriek početným previneniam z minulosti však Brownová nestráca svoje sebavedomie a aj vďaka úzkym väzbám na Obamu, Clintonovú a Pelosiovú zrejme stále verí vo svoju záchranu. Sebavedomím hýrila aj vlani v júli, keď sa na ňu všetko prevalilo a ona sa aj napriek tomu chystala kandidovať. „Nie som prvý čierny politik, ktorý čelí prenasledovaniu a, bohužiaľ, asi nebudem ani posledný. Napriek útrapám, ktoré toto obvinenie prináša mojej rodine, chcem, aby ste vedeli, že som stále pripravená za vás bojovať vo Washingtone,“ odkázala svojim voličom.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -