Nová opozičná stratégia v boji o župy. Na zlomyseľnosť vládneho zlepenca musíme reagovať, odkazuje Matovič

    0
    Predsedovia VÚC (Autor: TASR)

    Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča je potrebné na „zlomyseľnosť vládneho zlepenca“ reagovať. Liberáli a Obyčajní ľudia preto plánujú ísť do volieb spolu, nie však všade. „Diskutujeme so SaS a hľadáme riešenia. Zatiaľ zhromažďujeme ľudí, ktorí by mali záujem kandidovať,“ uviedol Matovič.

    Zmena zákona o krajských voľbách hrá do karát najmä trojici vládnych strán, ale aj Marianovi Kotlebovi. Práve ten predstavuje pre svojich protikandidátov v Banskej Bystrici najväčšiu výzvu. Jednokolový systém voľby jeho šance na úspech totiž výrazne zvyšuje. Kandidatúru v Banskobystrickom kraji doposiaľ oznámili aj šéf Múzea SNP Stanislav Mičev a podnikateľ Ján Lunter. Opozičné strany SaS a OĽaNO plánuju v kraji nominovať poslanca SaS Martina Klusa.

    Pre úspešné odstavenie Kotlebu od županskej stoličky je výhodnejší jeden silný kandidát ako trojica slabších. Klus preto v súčasnosti rokuje s Mičevom aj Lunterom o možnej spolupráci. „Diskutujeme aj na tému programovej blízkosti, ktorá by mohla v konečnom dôsledku viesť k vygenerovaniu jedného spoločného kandidáta,“ objasnil pre aktuality.sk. Kto by mal byť týmto spoločným kandidátom, zatiaľ jasné nie je. Prioritou opozície je však najmä odstavenie Kotlebu, priznáva Klus. Jeden jediný silný kandidát proti Kotlebovi sa však zrejme nestane realitou ani v prípade, že sa trojica dohodne. Do boja o banskobystrickú župu sa totiž s najväčšou pravdeodobnosťou zapoja ešte ďalší kandidáti.

    Podľa politológa Tomáša Koziaka musí opozícia dobre zvážiť, ako bude vo voľbách vystupovať. Smer ako najsilnejšia strana je totiž v krajských voľbách bez väčších problémov schopný víťaziť aj sám. Pre opozičné strany to však neplatí. I keď je samozrejmé, že v prvom rade budú chcieť pretlačiť straníckych kandidátov, môže sa stať, aby zabránili zvoleniu kandidáta strany, s ktorou nebudú vedieť spolupracovať, budú musieť podporiť nezávislého kandidáta s väčšou šancou na úspech, než akú by mal ich stranícky nominant.

    Do boja o bratislavskú župu sa za opozíciu chystá Juraj Droba zo SaS. V Trnave by kandidátom mohol byť Jozef Viskupič z OĽaNO, ktorý však zatiaľ kandidatúru nepotvrdil. „Som zatiaľ v pozícii kandidáta na kandidáta. Nechávame si čas, či príde aj niekto, kto by získal podporu širokého spektra,“ vysvetlil Viskupič. 

    - Reklama -