Vrátia sa Ficom avizované ceny energií do roku 2016? Skôr nie, myslí si odborník

    0
    Ceny energií sa možno nepodarí vrátiť k pôvodne avizovaným hodnotám (Autor: TASR)

    Je skôr skeptický. Odborník na tému energetika Peter Marčan si nie je istý, či sa naozaj podarí vrátiť cenové nastavenie späť do roku 2016 tak, ako to avizuje premiér Robert Fico.

    Marčan, ktorý je analytikom Inštitútu pre energetickú bezpečnosť, si tiež myslí, že bývalého šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka dobehli dlhy z minulosti.

    „Mohlo ísť o kompenzáciu dlhov z obnoviteľných zdrojov energií. Už roky sa v energetike o nich hovorí, ale až teraz napríklad Stredoslovenská energetika – distribúcia oficiálne povedala, že je to 230 miliónov eur. Tento dlh je výsledkom politických rozhodnutí. Chápem, že distribučky chcú svoje peniaze naspäť,“ povedal okrem iného pondelňajšiemu vydaniu denníka SME v obsiahlom rozhovore.

    Ako Marčan ďalej spomenul, politici museli podľa neho tušiť o prudkom zvýšení cien, keďže štát je aj naďalej majoritným akcionárom vo väčšine regulovaných firiem. 

    Bežného občana zaujímajú, samozrejme, v prvom rade ceny. Je teda vôbec možné vrátiť ceny energií na úroveň do roku 2016?

    „Skôr nie. Bude to závisieť od toho, či sa regulátor bude chcieť vyrovnať s už spomínaným dlhom voči distribučkám. Ide o balík, ktorý sa niekde objaví,“ nepochybuje Marčan, ktorý na záver dodal, že na Slovensku máme dostatok kvalitných ľudí, ktorí by vedeli robiť reguláciu a aj ich morálny profil je na vysokej úrovni. 

    - Reklama -