Francúzi, ktorí sa spoliehajú, že ich Le Penová odstrihne od eurozóny, si vraj môžu na jej sľuboch poriadne vylámať zuby

    0

     Šance kandidátky Národného frontu Marine Le Penovej, že vyhrá druhé kolo volieb, ktoré sa bude konať 7. mája, sú nízke. A aj keby sa jej to podarilo, je veľmi nepravdepodobné, že by získala väčšinu v júnových parlamentných voľbách, uviedli analytici popredných svetových bánk. Bez silnej podpory v parlamente by však mala len malú šancu na pretlačenie referenda o členstve krajiny v menovej únii, myslí si väčšina devízových stratégov a ekonómov.

    V súčasnosti však nie je možné úplne vylúčiť, že sa Le Penovej podarí vyhrať prezidentské voľby, aj keď je to nepravdepodobné. Jej prípadné víťazstvo by spôsobilo odlev kapitálu z Francúzska a periférnych štátov eurozóny, ako je napríklad Taliansko, uviedla vo svojej analýze Commerzbank.

    Euro počas uplynulého týždňa oslabilo voči doláru o 1,5 % z dôvodu narastajúcich politických obáv a banky, ako sú Crédit Agricole alebo Morgan Stanley, poradili svojim klientom predávať spoločnú európsku menu.

    - Reklama -