Zásah. USA vraj zlikvidovali strojcu atentátov, ktoré otriasli svetom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa agentúry AP terčom útokov americkej armády v okolí irackého mesta Mósul bol Rachid Kassim, o ktorom agentúra Reuters pred časom informovala ako o francúzskom občanovi.

    Hovorca Pentagónu Adrian J.T. Rankine-Galloway v noci nadnes spresnil, že táto vojenská operácia je v štádiu vyhodnocovania, vrátane informácie o Kassimovej možnej smrti. Viac informácií o výsledku tejto operácie Pentagón poskytne neskôr.

    Zdroje na francúzskom ministerstve obrany medzičasom pripustili, že Kassim “bol podľa všetkého zabitý”.

    Spravodajský portál RTL v noci nadnes napísal, že Kassim je pre Francúzsko i USA jedným z prioritných terčov ich útokov. Členom IS sa Kassim stal v roku 2012. Vždy bol veľmi aktívny na sociálnych sieťach – hovorí sa o ňom, že nových členov IS verbuje prostredníctvom sociálnych sietí, napr. cez komunikačnú aplikáciu Telegram. 

    Nových sympatizantov IS sa snaží tiež naviesť na páchanie teroristických útokov na francúzskom území. Priznal sa tak k zodpovednosti za viacero atentátov: napr. k vražde kňaza Jacqua Hamela spáchanej vlani v júli priamo v chráme v meste Saint-Étienne-du-Rouvray. Podozrivý je aj z toho, že stál za vraždou dvojice policajtov v meste Magnanville, ako i za viacerými plánmi útokov, ktoré sa francúzskej tajnej službe a polícii podarilo odhaliť a včas prekaziť. RTL v tejto súvislosti spomenula opustené auto s plynovými fľašami, ktoré sa našlo zaparkované neďaleko katedrály Notre Dame v centre Paríža.

    Vlani v novembri sa na internete objavilo interview výskumníka z Univerzity Georgea Washingtona s Kassimom, v ktorom sa priznáva k veľkej nenávisti voči Francúzsku. “Násilie nevychádza od nás. To Francúzsko a Spojené štáty začali na nás útočiť. Keď prestanú, prestaneme aj my,” uviedol vtedy Kassim.

     

    - Reklama -