Trump ma problém. Súd neobnovil platnosť protiimigračného nariadenia

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)

    Federálny sudca v Seattli minulý týždeň dočasne zablokoval Trumpov cestovný zákaz. Americká administratíva sa proti tomuto dočasnému zablokovaniu odvolala a kauzu riešil spomínaný odvolací súd v San Franciscu. Štát Washington, Minnesota a ďalšie štáty vyhlasovali, že odvolací súd by mal povoliť, aby dočasné zablokovanie zákazu zostalo v platnosti, kým kauza neprejde celým právnym systémom.

    Vláda žiadala odvolací súd v San Franciscu, aby obnovil platnosť Trumpovho cestovného nariadenia, a tvrdila, že prezident má právomoc rozhodnúť, kto môže vstúpiť alebo zostať na pôde USA.

    Trump nariadením z 27. januára zakázal na 90 dní vstup do USA cestujúcim z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu a tiež všetkým utečencom na 120 dní – výnimkou sú utečenci zo Sýrie, ktorým zakázal vstup na neurčitý čas. Trump obhajoval svoj krok bezpečnostnými dôvodmi.

    Americký prezident dnes uviedol, že rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu v San Franciscu napadne. “Stretneme sa na súde, ohrozená je bezpečnosť štátu,” napísal Trump na Twitteri po jednomyseľnom rozhodnutí trojčlenného senátu odvolacieho súdu v San Franciscu.

    - Reklama -