Putinovo je dedina v Srbsku, v ktorej ľudia dúfajú, že po nástupe Trumpa nájdu podporu nielen v Kremli, ale aj v Bielom dome

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)
    Srbi z neoficiálne premenovanej dediny Putinovo obdivujú nielen šéfa Kremľa, ale teraz už aj Donalda Trumpa, v ktorom vidia ďalšieho spojenca na vysokom politickom poste. Podľa portálu Politico ľudia v Putinove dúfajú, že práve nový prezident USA pomôže vyrovnať pomery na Balkáne. 
     
    „Vnímame Putina ako jedného z najlepších štátnikov na svete. Presadzuje mier a je proti americkému štýlu dobyvačnej politiky,“ povedal pre Politico jeden z obyvateľov spomínanej odľahlej srbskej dediny Milutin Petrusić. 
     
    Aj keď je už niekoľko storočí oficiálny názov dediny Adžince, mladšia generácia sa rozhodla pomenovanie pochádzajúce z čias osmanskej nadvlády zmeniť na znak odporu voči historickej okupácii. „Rozhodli sme sa skoncovať veci s Turkami a mladšia generácia navrhla, aby sme zmenili názov na Putinovo,“ vysvetľuje Petrusić. 
     
    Obyvatelia Putinova, alebo teda dediny Adžince, dúfajú, že s nástupom Donalda Trumpa do Bieleho domu nastanú zmeny v tom, ako svet vníma Balkán. Trump totiž už počas kampane kritizoval NATO a Spojené štáty za intervenciu v bývalej Juhoslávii. Severoatlantická aliancia má v Kosove, ktoré je bývalou srbskou provinciou, dodnes umiestnených 4 200 vojakov, z toho 650 sú Američania. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -