Okolo Sýrčana, ktorý sa vyfotil s Merkelovou a potom bol označený za teroristu, je teraz v Nemecku dosť rušno

    0
    Anas Modamani na selfie fotke s Angelou Merkelovou (Autor: ReproFoto: Twitter/Anas Modamani)

    Kauza vypukla potom, keď Modamani zverejnil na Facebooku svoju selfie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou z berlínskeho úkrytu v roku 2015. Následne bol osočovaný z napojenia na teroristické organizácie, spájaný s teroristickým útokom na vianočných trhoch v Berlíne a obvinený z pokusu o vraždu berlínskeho bezdomovca.

    Hoci Facebook prvotné nepravdivé príspevky odstránil, po sieti stále kolujú ich ďalšie variácie s rovnakým obsahom. Tomu chce svojou žalobou dnes 19-ročný Anas Modamani zabrániť. Facebook by tak musel do budúcna aktívne podobné príspevky vyhľadávať a odstraňovať.

    Jeho právnik Chan-jo Jun, ktorý patrí k dlhodobým kritikom sociálnej siete, uviedol, že Facebook by mal mať povinnosť ohováračský alebo diskriminačný obsah odstraňovať, čo doteraz veľmi dôsledne nerobil. „Namiesto toho vytvoril prostredie, ktoré umožňuje, aby nelegálny obsah prosperoval,“ povedal pre denník Independent. „Máme šancu potlačiť takéto falošné správy aspoň v prípadoch, keď dochádza k porušovaniu práv jednotlivcov,“ dodal. Dúfa, že sa mu podarí z celého prípadu vytvoriť precedens.

    Pôvodný text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -