Putin zistil, čo znamená sila ženského spojenia. Merkelová a Szydlová spoločne odmietli uvoľňovanie sankcií voči Rusku

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľská premiérka Beta Szydlová (Autor: TASR)

    “Situácia (na Ukrajine) je naďalej neuspokojivá, Minsk nie je implementovaný, a preto nemôžu byť ani sankcie (voči Rusku) nateraz pozastavené,” povedala Merkelová na margo dodržiavania minských mierových dohôd. Szydlová takisto zdôraznila, že ak zo strany Ruska nenastane posun, doterajšia sankčná politika bude zachovaná.

    Merkelová krátko predtým telefonovala s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý podľa vyhlásenia Kremľa navrhuje nové kolo rokovaní o ukrajinskom konflikte. Po stretnutí ministrov zahraničných vecí Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny by mali nasledovať rozhovory na najvyššej úrovni, možné termíny však zatiaľ neboli zverejnené.

    Szydlová po stretnutí s Merkelovou vyjadrila záujem “veľmi úzko spolupracovať” napríklad v otázkach migračnej a obrannej politiky EÚ. Merkelová vyzdvihla, že pokiaľ ide o európsku politiku, Nemecko a Poľsko majú “mnoho spoločného”, ale niekedy aj rozdielne predstavy.

    Nemecká kancelárka sa počas prvej návštevy Poľska od nástupu tamojšej národno-konzervatívnej vlády k moci v roku 2015 nevyhla téme konania Európskej komisie voči Varšave pre podozrenie z porušovania princípov právneho štátu. Poukázala pritom na význam nezávislosti súdnictva a médií a vyzdvihla v tejto súvislosti historickú úlohu poľskej protitotalitnej organizácie Solidarita. “Z tohto obdobia vieme, aké dôležité sú pluralitné spoločnosti,” upozornila.

    Nemeckí politici vyzývali Merkelovú pred dnešnou návštevou, aby odsúdila kroky poľskej vlády, ktoré sú vnímané ako protidemokratické. Konkrétne ide o reformy, ktorými Szydlovej konzervatívci podľa kritikov získali kontrolu nad ústavným súdom a verejnoprávnymi médiami.

    - Reklama -