Stovky migrantov vďačia za záchranu životov talianskej pobrežnej stráži. Čo sa stalo?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Len v sobotu zachránila talianska pobrežná stráž spoločne s námornými silami pri dovedna deviatich operáciách vyše 600 ľudí. Tí sa plavili na deviatich nafukovacích člnoch a dvoch malých lodiach. 
     
    V nedeľu vykonala pobrežná stráž celkovo šesť operácií, pričom z mora pri nich zachránila vyše 900 ľudí. Títo imigranti sa po rovnakej ceste – z Afriky do Talianska – pokúšali dostať na troch nafukovacích člnoch a troch lodiach.
     
    Taliansko s Líbyou nedávno podpísalo memorandum o posilnení spolupráce, ktorá by mala zabrániť tomu, aby sa z pobrežia Líbye vydávali na plavbu do Európy veľké počty migrantov. Rím prisľúbil, že líbyjským úradom v tomto smere poskytne potrebnú pomoc. 
     
    Lídri členských štátov EÚ sa zároveň uplynulý piatok na neformálnom summite na Malte dohodli na zozname opatrení, ktorými chce EÚ v krátkodobom horizonte znižovať migračné toky z Afriky. 
     
    EÚ je napríklad pripravená vyčleniť 200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou v snahe obmedziť migračnú vlnu z Afriky do Európy a bojovať s prevádzačmi, ktorí využívajú chaos, čo v Líbyi nastal po páde režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.
     
    Väčšina lodí s migrantmi sa vydáva na more z brehov na západe Líbye, ktoré od Talianska delí len 300 kilometrov.
     
    - Reklama -