Lucia Nicholsonová: 3 dôvody, prečo zostávam s fašistom

0
Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

Tu je moja odpoveď.

1/ S mnohými vyjadreniami Richarda Sulíka o islame nesúhlasím. Nepáči sa mi, že píše blogy ako Život Mohameda. Myslím si, že je zbytočné, aby jeden uznávaný ekonóm, expert na daňovú reformu, človek vnímaný cez excely, šéf najsilnejšej opozičnej strany s najlepším programom, rozoberal islám a vykladal život Proroka. Myslím si, že v tejto téme nie je uveriteľný, skôr mu/nám to body uberá ako pridáva a pre takých arabistov sme na smiech.

Môžem si o tom myslieť, čo chcem. Môžem mu povedať, čo si myslím a aj som mu to veľakrát povedala. Môžem verejne povedať, že s tým nesúhlasím, čo som aj niekoľkokrát urobila. Ale, nemôžem mu to nijako zakázať, lebo má na to právo a ja mu ho nemôžem vziať. Rovnako, ako mu nemôžem vziať jeho presvedčenie, že islám je nezlučiteľný s našou kultúrou.

R. Sulíkovi sa nemusí páčiť, že s ním členka strany ako som ja nesúhlasí, hovorí mu to do očí a hovorí to aj verejne. A môže mi to povedať, čo zatiaľ neurobil. Môže mi to aj zakázať, lebo je predseda strany, ale zatiaľ neurobil ani to. Necháva ma žiť a vyjadrovať sa a nevyháňa ma zo strany.

2/ Richard Sulík sa v roku 2010 tajne stretol s Kotlebom. Nevedela som o tom, dozvedela som sa to v roku 2016. A nepáči sa mi to. Povedala som to Richardovi, povedala som to verejne. V tomto súhlasím sčasti s M. Havranom, že Kotlebu mal R. Sulík vnímať už vtedy v kontexte jeho vyhlásení a činov /nosenie uniforiem, popieranie holokaustu, pozdravy Na stráž a podobne/.

Ale nesúhlasím s tým, že Richard Sulík je fašista. S Kotlebom sa nestretával, ale stretol /raz/. S R. Sulíkom som mala nespočetne veľa debát o riešení sociálne vylúčených spoločenstiev, rómskych osád, a viem, že nemá fašizoidné, ale veľmi racionálne názory. Pri mojom nastavení a mojich návrhoch riešenia by som nemohla byť tímlídrom pre SVS, ak by mi šéfoval fašista.

Ak preberieme Havranove nálepkovanie ľudí a začneme nazývať R. Sulíka fašistom, kto bude potom Kotleba? Ako budeme volať skutočných fašistov? Ako potom budeme volať všetkých tých z „Benčíkovho zoznamu“?  Všetkých tých, ktorí sú pre nás reálnou hrozbou, všetkých fašistov, ktorí sú reálnou hrozbou pre Havrana, aj pre Sulíka?

Fašisti medzi nami sú produktom doby v celosvetovom meradle, kotleby v parlamente nie sú slovenským unikátom. A som presvedčená, že Kotleba by mal rovnaký volebný výsledok aj bez Sulíka. A áno, myslím si, že je na škodu veci a nesprávne, keď Kotleba začína v niektorých témach určovať tón a názvoslovie a ostatní politici sa mu prispôsobujú.  

Kotlebu nestvoril Sulík. Kotleba nabalil tých voličov, ktorí sa roky cítia nevypočutí a urážaní – urážaní politikmi s ich vymyslenými abstraktnými témami a nezrozumiteľnou hantýrkou, urážaní intelektuálnou smotánkou ako Havran, ktorý povýšenecky cituje osvietencov a ak sa nechytáte, na počkanie z vás spraví primitíva. Kým nefungovali sociálne siete, takto dourážaní voliči sa cítili ako osamotení blbci, lenže cez FB a iné zistili, že ich je vlastne veľmi veľa a začali sa nie potichu hanbiť, ale nahlas búriť. A vtedy medzi nich prišiel Kotleba, ktorý neurážal, hovoril zrozumiteľne a prinášal riešenia, ktorým rozumeli – „Skoncujeme s parazitmi“, namiesto „Vzdeláme deti, zamestnáme rodičov“.

3/ To, že R. Sulík začína mať sám pochybnosti, či je ešte /európsky/ liberál, je aj pre mňa novinka. Sčasti rozumiem jeho rozčarovaniu nad liberálmi z EP, ktorí sú viac socialisti a rovnostári, čo je v rozpore s naším ponímaním liberalizmu.

https://dennikn.sk/blog/nie-som-europsky-liberal-lebo-bojujem-za-slobodu-jednotlivca/?ref=tit-box-top

Jeho vyhlásenie, že už sa necíti byť /európsky/ liberál, ma prekvapilo… ale to je všetko. Pretože SaS naďalej zostáva liberálnou stranou, s liberálnym programom a s mnohými liberálmi v strane. SaS nie je len Richard Sulík. SaS, to je množstvo kvalitných ľudí s liberálnymi názormi, ktorí stoja za najlepším programom, aký kedy ktorá strana v našich končinách mala. /A pokiaľ viem, R. Sulík sa nevyjadril, že sa odkláňa od nášho programu/.

A preto, kým je SaS založená na liberálnych hodnotách a princípoch, kým má liberálny program a kým má pluralitu názorov a jej predseda nevyháňa ľudí zo strany za odlišný postoj k parciálnym témam, zostávam v SaS.

Alternatíva je vzdať sa, odísť /kam?/, zabaliť to. A to neurobím len pre to, že niekto pomýlený nazval R. Sulíka fašistom. 

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora.

- Reklama -