Odvolací súd sa vyjadril k Trumpovmu protimigračnému nariadeniu

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)

    Deviaty obvodný odvolací súd v San Franciscu namiesto toho požiadal štát Washington a Trumpovu administratívu, aby do pondelka popoludnia predložili viacej argumentov. Informovala o tom agentúra AP.

    Ide o ďalší zvrat v tejto kauze od piatka minulého týždňa, keď federálny sudca James Robart vydal súdne nariadenie, ktorým dočasne zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét. Nariadenie okresného federálneho sudcu zo Seattlu, štát Washington, malo okamžitú platnosť na celom území Spojených štátov.

    Následne ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vydalo nariadenie, aby jeho agenti voči cudzincom neuplatňovali výnos podpísaný Trumpom, ktorý deklaroval, že vďaka jeho nariadeniu sa do USA nedostanú potenciálni teroristi.

    Dekrét, na 90 dní zakazujúci vstup do USA občanom siedmich štátov, zaviedol Trump 27. januára. Nariadenie sa týka krajín Irak, Irán, Sýria, Líbya, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace ním Trump zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

    - Reklama -