Výprask Trumpovi na summite EÚ. Najhlasnejší boli Merkelová a Schulz

    0
    Angela Merkelová (CDU) a Martin Schulz (SPD) (Autor: TASR)
    V popredí nášho záujmu stoja rokovania o Európe, nie to, aby sme sa zaoberali inými časťami sveta,” nechala sa počuť Merkelová.
     
    Podľa jej názoru musí Únia hľadať sama svoju úlohu vo svete, budúcnosť spoločenstva je podľa nej dôležitejšia ako rétorika, ktorá zaznieva z USA po nástupe novej administratívy.
     
    A čo si myslí kandidát sociálnej demokracie na kancelára Martin Schulz?
     
    Podľa jeho slov predstavuje Trump veľké nebezpečenstvo pre demokraciu.
     
    Pôvodný text TU
     
    Podľa rakúskeho kancelára Christiana Kerna môže Trumpov nástup poslúžiť aj na posilnenie a zjednotenie Európskej únie. Svoje povedal aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) – podľa neho by Európa nemala reagovať na novú americkú administratívu hystericky.
     
    Aj napriek možno niektorým kontroverzným výrokom amerického prezidenta sú USA pre Európu dôležitý obchodný partner a sú tiež pre Európu strategický bezpečnostný spojenec,” poznamenal pri príchode na summit český premiér.
     
    Dôležité je, aby začal plynúť normálny pragmatický dialóg, keď by sa mali hľadať spoločné záujmy napríklad v obchode, pri riešení ohnísk nestability, migrácie či pri likvidácii teroristickej hrozby.
     
    Budem počas nášho rokovania apelovať, aby sme s Američanmi intenzívnejšie komunikovali a pokúsili sa pochopiť, v čom sa po nástupe Trumpa bude americká politika líšiť, v čom zostane rovnaká. Je potrebné hľadať elementárnu zhodu a spoluprácu. Napriek všetkým problémom, nedorozumeniam, výkrikom. Je potrebné udržať pragmatickú komunikáciu a spoluprácu,” myslí si český predseda vlády.
     
    - Reklama -