Kontrolóri z NKÚ sa pri ministerstve obrany poriadne zapotili. A prišli na také veci, že budete pozerať

    0
    Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

    Zo správy vyplýva, že ministerstvo obrany napríklad v roku 2013 nakúpilo nákladné autá za 569.112 eur. Technika nebola v rokoch 2013 až 2016 zaradená do užívania v armáde. Namiesto toho bola označená ako prebytočná a neskôr daná do výpožičky ministerstvu vnútra do 31.12.2016.

    “Zároveň z dokumentov predložených kontrole vyplývalo, že obstaranie automobilovej techniky bolo vykonané v rozpore s prioritami OS SR a dokumentom Riešenie operačnej potreby OS SR, pretože technika nespĺňala podmienky jej priechodnosti terénom,” uvádzajú kontrolóri v záverečnej správe. “Teda vynaloženie sumy 569.112 eur na nákup takejto nákladnej automobilovej techniky bolo neefektívne,” dodáva NKÚ.

    Ďalší prípad sa týka modernizácie dvoch vrtuľníkov Mi-17 v hodnote viac ako šesť miliónov eur. Prvý stroj opravovala spoločnosť, ktorá nebola držiteľom typového osvedčenia, čoho dôsledkom bolo, že modernizovanému vrtuľníku nebol vydaný certifikát, na základe ktorého malo byť vystavené osvedčenie o jeho letovej spôsobilosti. Ministerstvo za takúto modernizáciu uhradilo 2.506.196 eur.

    Pri oprave druhého vrtuľníka Mi-17 kontrolóri zistili neefektívne vynaloženie 3.968.870 eur. Cieľom opravy stroja bolo vrtuľník modernizovať a uschopniť ho na lietanie. Vrtuľník však nakoniec skončil demontovaný na náhradné diely a drak.

    NKÚ v správe ďalej upozorňuje na nedodržiavanie záväzkov OS SR voči NATO. “Alarmujúce je, že namiesto záväzku vyčleňovať dve percentá HDP na kapitolu MO SR v roku 2016 predstavoval podiel výdavkov na obranu len 1,16 percenta HDP. V roku 2009 pritom Slovensko na túto oblasť vynakladalo 1,52 percenta HDP a negatívny trend sa zastavil v roku 2014 na úrovni 0,99 percenta HDP,” uvádzajú kontrolóri.

    Rezort obrany má podľa Bielej knihy MO SR ambíciu dosiahnuť v roku 2020 podiel výdavkov na úrovni 1,60 percenta. “Úrad na základe záverov kontroly odporúča vedeniu rezortu jednoznačne definovať kroky, aktivity, ktoré pri navýšení výdavkov na obranu budú smerovať primárne k modernizácii a obnove zastaranej techniky,” dodal NKÚ.

    - Reklama -