Poslanci rozhodovali o Mečiarových amnestiách. Výsledok je šalamúnsky

    0
    Ján Budaj, líder Nežnej revolúcie na Slovensku v roku 1989 a poslanec NR SR (Autor: archív JB)

    “Dáme si mesiac a buď sa za ten mesiac vec posunie ďalej, alebo bude pevne určený termín rokovania a hlasovania o návrhu. Nech si to zvážia a hľadajú odborné argumenty, ale nie klamanie a výhovorky. Chcem dať priestor klubom Smer a SNS, ktoré si ešte vytvárajú názor na zrušenie amnestií,” povedal dnes na tlačovej konferencii v parlamente Budaj.

    Opozičný poslanec je na rozdiel od Smeru-SD a SNS presvedčený, že Mečiarove amnestie sa dajú zrušiť. Odvoláva sa aj na názor známych slovenských právnikov a sudcov, podľa ktorých je zrušenie Mečiarových amnestií nielen legitímne, ale aj legálne. Na zrušenie amnestií vyzývajú aj slovenské osobnosti z oblasti kultúry, športu či vedy. Poslanci podľa osobností môžu zrušením urobiť významný krok k tomu, aby sa spravodlivosť na Slovensko vrátila a začala platiť pre každého. Podľa Budaja vyzýva na zrušenie amnestií približne stovka osobností a ďalšie pribúdajú.

    Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

    Opozícia sa už neraz pokúsila presadiť ústavný zákon na zrušenie Mečiarových amnestií, dosiaľ sa však nenašlo potrebných 90 hlasov. Smer-SD dlhodobo tvrdí, že Mečiarove amnestie sú síce amorálne, ale právne nezrušiteľné. Pochybnosti o zrušiteľnosti má aj SNS. Most-Híd návrh v minulosti podporoval a urobí tak opäť. V hre je podľa SNS aj podanie na Ústavný súd SR.

    - Reklama -