Správali sa k nemu ako k teroristovi. Slovenský europoslanec sa chcel stretnúť s Trumpom, no doplatil práve na prezidentov zákaz

    0
    Branislav Škripek (Autor: www.branislavskripek.sk)

    Hoci náš europoslanec má ťažko od islamského teroristu, z istanbulského letiska mu neumožnili odletieť smer Washington. Dôvodom boli pečiatky v Škripekovom pase zo štátov Blízkeho východu ako Irak, Jordánsko či Libanon. 

    Práve Irak je totiž jednou zo siedmich krajín na Trumpovom ´blackliste´. Slovenskému pasažierovi pritom nepomohlo ani cestovné povolenie ESTA, na základe ktorého je cudzí občan oprávnený cestovať do USA.

    „Dlhé dva dni som sa snažil, aby mi buď obnovili, alebo aktivovali nový doklad ESTA, lebo ako poslanec EP mám z tohto predpisu výnimku. Ale systém bol taký preťažený, že sa to elektronicky vybaviť vôbec nedalo. Americkí úradníci totiž nebol pripravení na nápor žiadostí, ktorý vznikol potom, ako vošli do platnosti Trumpove nariadenia o zákaze vstupu ľudí z krajín, kde pôsobia teroristi,” cituje rozladeného Škripeka vo svojom článku portál Topky.sk.

    V pase europoslanca sa našli pečiatky zo spomínaných krajín, pritom presne z opačného dôvodu. Ako zástanca kresťanstva sa v spomenutých lokalitách snažil oboznámiť so životnou situáciou kresťanskej menšiny na danom území.

    Chtiac-nechtiac tak musel Škripek obrátiť kurz a namiesto Washingtonu sa po dvoch dňoch pobral späť do Bruselu. Akciu s názvom Národné modlitebné raňajky, na ktorej sa tradične zúčastňuje aj americký prezident, tak musel nútene oželieť. 

    „Ďalej chcem hovoriť svojim kolegom o svojej zlej cestovateľskej skúsenosti do USA. A veľmi som si uvedomil, že cestovanie bez hraníc nie je samozrejmosťou a mali by sme si ho preto v rámci EÚ vážiť,” zakončil svoje rozprávanie Škripek.

    - Reklama -