Putin je bližšie, než si myslíte. Práve pricestoval do Budapešti

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Užšie centrum maďarskej metropoly polícia hermeticky uzavrela, po prílete lietadiel Putinovej delegácie nad maďarské územie takisto uzatvorili aj vzdušný priestor Maďarska. Stroj s ruským prezidentom sprevádzali stíhačky maďarských ozbrojených síl JAS-39 Gripen, k čomu bolo potrebné špeciálne povolenie Severoatlantickej aliancie, ktorého je Maďarsko členom.

    Na príjazdových cestách od Medzinárodného letiska Ferenca Liszta k budove parlamentu na Kossuthovom námestí platí zákaz parkovania, na niektorých miestach už od utorka. Kanalizačné poklopy polícia privarila. Niektoré školy a reštaurácie dnes vôbec neotvorili. Opozičná strana Együtt (Spolu) pripravuje na večer demonštráciu proti Putinovi. Predseda strany Viktor Szigetvári povedal, že protestovať budú aj v prípade, ak sa ich pokúsi polícia zahnať vodnými delami.

    Priaznivci strany Együtt chcú vyjadriť piskotom nesúhlas s paktom Orbána s Putinom. Podľa tejto opozičnej strany sa totiž maďarský premiér “usilovne učí od Putina spôsobu vládnutia: ako potláčať občiansky sektor, ako obmedzovať slobodu tlače, ako kradnúť a ako napomáhať rodinkárstvu”.

    Putin navštívil Maďarsko 17. februára 2015, keď s maďarským premiérom Viktorom Orbánom rokovali najmä o otázkach energetiky. Predseda maďarskej vlády označil vtedy rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska.

    Vlani 17. februára prijal Putin Orbána v Moskve. Ruský prezident na schôdzke vyjadril spokojnosť s kvalitou a charakterom vzťahov s Maďarskom, aj keď priznal pokles v obchodno-ekonomickej spolupráci. Putin označil Maďarsko za dávneho a spoľahlivého partnera Ruska a vyjadril nádej, že spoločné plány oboch krajín, dohodnuté počas jeho predošlej návštevy v Maďarsku, budú napredovať a realizovať sa.

    Dnešné rokovania sa budú týkať energetiky, v rámci nej dostavby dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi, vzdelávania, ťažkého priemyslu, ale aj investícií v oblastiach farmaceutiky a poľnohospodárstva. Povedal to v stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého Maďarsko čaká na posledné povolenie od Európskej únie a projekt rozšírenia elektrárne v Paksi sa začne.

    - Reklama -