Smrť civilistov je výsledkom rozkazu bez dostatočných spravodajských informácií, tvrdia armádne zdroje

    0
    Jemen zničený bombardovaním (Autor: TASR)

    Podľa Centrálneho velenia armády Spojených štátov (CENTCOM) americká špeciálna jednotka  v Jemene oznámila, že „na poľutovanie počas bojov z 29. januára prišli o život aj neozbrojení civilisti“. O život prišiel v akcii aj jeden z členov komanda NAVY Seals. Výsledkom je vraj likvidácia štrnástich militantov, ale zdravotnícke tímy na mieste činu, ktorých cituje agentúra Reuters, hovoria až o 30 mŕtvych, vrátane žien a detí.

    Velenie armády teraz preveruje, či akcia nebola pochybením a vyšetrovanie sa zameriava na presný počet civilistov, ktorí mali pri útoku prísť o život. Nemenovaný zdroj z velenia pre Reuters uviedol: „Trump schválil svoju prvú utajenú antiteroristickú operáciu bez dostatočných spravodajských informácií, podpory či adekvátnej prípravy záložného plánu.“

    Tri ďalšie oficiálne zdroje potvrdili, že špeciálny tím jednotky NAVY Seals sa v Jemene ocitol v situácii, ktorá nebola vopred zmapovaná. Základňa al-Káidy, ktorá bol terčom operácie, bola chránená pozemnými mínami, ostreľovačmi a oveľa väčším počtom dobre vyzbrojených islamských militantov, než sa očakávalo.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -