Porošenko je nepriateľ národa, udrela Nadija Savčenková. A ďalšie bomby o Ukrajine

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko s Nadijou Savčenkovou (druhá zľava), jej sestrou Virou a matkou Máriou (Autor: SITA)

    „Mojím nepriateľom je ten, kto je nepriateľom ukrajinského národa, kto sťažuje Ukrajincom život. Keď mi toľko ľudí hovorí, že je zo dňa na deň ich život ťažší a ťažší, tak by som povedala, že aj on je nepriateľom národa,“ odpovedala Savčenková v rozhovore na otázku týkajúcu sa jej vzťahov s prezidentom Ukrajiny.

    Savčenková ďalej uviedla, že sa s „nepriateľom chystá bojovať s využitím všetkých dostupných zákonných prostriedkov vrátane tých politických“. Politička má vraj už jasný plán, ako získať späť Donbas. Zatiaľ však vraj nemá dostatok právomocí na jeho realizáciu.

    „Všetky svoje návrhy som predložila našim politikom, zástupcom silových štruktúr aj európskym politikom,“ uviedla.

    Ukrajinská vláda je podľa Savčenkovej druhým najväčším nepriateľom ukrajinského národa. Na prvom mieste stále stojí Rusko.

    Podľa najnovších správ z východu Ukrajiny sú niektoré časti krajiny na pokraji humanitárnej katastrofy. Môže za to obnovenie bojov medzi ukrajinskou armádou a Ruskom podporovanými separatistami, ktoré si už vyžiadali 19 ľudských životov a výrazne zhoršili životné podmienky pre tisíce ľudí, ktorí sa ocitli bez vody a tepla.

    Mnohé svetové médiá v obnovení bojov na Ukrajine vidia akýsi test pre novú prezidentskú administratívu Spojených štátov, ktorá sa má podľa očakávaní usilovať o normalizáciu vzťahov s Ruskom.

    V uplynulých dňoch sa obe strany konfliktu vzájomne obviňovali z porušovania minských dohôd. V stredu vedenie ukrajinskej armády uviedlo, že v noci prišlo o troch mužov. Vedenie separatistov zase tvrdí, že ukrajinská strana zapríčinila smrť štyroch civilistov.

    Indikátorom novej americkej zahraničnej politiky voči Ukrajine môže byť to, že americké ministerstvo zahraničia nijako neodsúdilo počínanie Ruska či separatistov, čo bolo v minulosti v podobných situáciách pravidlom.

    Tlačový hovorca ministerstva Mark Toner vyhlásil, že „Spojené štáty sa obávajú ďalšieho násilia“, a vyzval obe strany na „okamžité prerušenie bojov“. „O vine jednej alebo druhej strany v tlačovom vyhlásení žiadna zmienka nebola,“ píše britský The Guardian.

    Ruský štátny denník Rossijskaja gazeta si zmenu v rétorike všimol a nezabudol na ňu upozorniť.

    „Washington neobviňuje neuznané republiky na východnej Ukrajine z narušenia režimu pokoja zbraní ani otvorene nepodporuje Kyjev a o role Ruska v celom konflikte mlčí.“

    Zaujímavé je, že úplne iným spôsobom sa o súčasnej situácii na Ukrajine vyjadrovali zástupcovia misie Spojených štátov v rámci OBSE.

    „Rusko a jeho separatisti vyprovokovali konflikt v Avdiivke,“ uviedla zástupkyňa USA v OBSE Kate Byrnesová.

    Moskva ukrajinskú stranu obviňuje z toho, že úmyselne vyprovokovala konflikt, pretože sa obáva zlepšenia vzťahov medzi Trumpom a Putinom.

    „Kyjev sa pokúša využiť konflikt, ktorý sám vyprovokoval, na to, aby nemusel dodržiavať minské dohody a mohol zo všetkého viniť Rusko,“ uviedol ruský poradca ministra zahraničia Yuri Ushakov.

    Viac informácií nájdete TU.

    - Reklama -