Migranti vyrábajú koberce a textil pre švédsky nábytkársky gigant. Na európskom trhu však tento tovar neuvidíte

    0
    Ilustračné foto: Občianska vojna v Jemene (Autor: SITA)

    Nábytkársky gigant zo Švédska, zdá sa, neráta s tým, že by sa utečenci zo Sýrie vrátili domov v dohľadnom čase, pretože im začal zabezpečovať prácu v okolitých krajinách, kde mali možnosť nájsť azyl skôr než v Európe. Od roku 2019 budú vraj v predaji výrobky, ktoré sú dielom približne dvoch stoviek utečencov zo Sýrie. Firma ich zamestnala vo výrobe kobercov a textilu v Jemene.

    Tovar vyrobený utečencami sa však na európsky trh pravdepodobne nikdy nedostane. Predávať sa má lokálne, najmä na Blízkom východe s pomocou dohôd o voľnom obchode s Jordánskom. Práve Jordánsko má obrovské problémy so zvládaním utečencov zo Sýrie, ktorých je v krajine podľa oficiálnych štatistík OSN viac ako 650 000. Ešte vlani jordánska vláda prisľúbila, že vydá 200 000 pracovných povolení pre Sýrčanov, aby mohli v krajine legálne pracovať.

    Nie je to pritom prvýkrát, čo sa švédska nábytkárska firma rozhodla pomôcť pri riešení problémov, ktoré majú migranti zo Sýrie. V spojení s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vytvorila IKEA dočasné prístrešky pre utečencov, ktoré vydržia 3 roky, a tisícky z nich už rozposlali pred krutou zimou do regiónov s najväčším počtom utečencov.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -