Koaličná kríza za dverami. Danko spustil kanonádu a podal si aj Smer. Lenže Fico a Bugár sa už vraj dohodli

    0
    Robert Fico, Andrej Danko (Autor: TASR)

    „Cynizmus, bezcharakternosť,“ obul sa Danko do Holjenčíka. „Aby si nemyslel, že ho jeho silní kamaráti ochránia,“ varoval. Danko pre Holjenčíkovu neúčasť požiadal poslancov o zmenu rokovacieho programu a prijatie uznesenia o vyslovení nedôvery predsedovi regulačného úradu.

    Za zlú situáciu v energetike môže podľa Danka aj privatizácia počas vlády Mikuláša Dzurindu. „Predať podniky, nechať si síce 51 percent, ale nemať podiel pri rozhodovaní, bolo obrovské nešťastie,“ uviedol. „Ľudia, ktorí žijú z ruky do úst, dostanú po Vianociach faktúry, z ktorých im stúpa tlak,“ povedal národniar s tým, že spraví všetko pre to, aby sa za to vinníci zodpovedali.

    Predseda NR SR dokonca priznal, že už sedem dni s premiérom Robertom Ficom nekomunikuje, potvrdil, že kauza okolo vysokých faktúr za ceny energií naštrbila vzťahy v koalícii, pričom za zhoršenie situácie v koalícii opätovne obvinil aj Ficovho mediálneho poradcu a poslanca Smeru Erika Tomáša.

    „Každá koalícia je ako manželstvo pred rozvodom. Viete, že raz sa rozvediete, ale musíte kvôli deťom žiť ďalej a komunikovať,“ hovoril predseda parlamentu.

    Tomáš na Dankove slová zareagoval nasledovne: „Záleží mi na stabilite koalície a nikdy by som neurobil žiadny krok, ktorý by ju narušil,“ uviedol. Dankovi odporúča venovať sa viac svojmu PR tímu ako jemu.

    Prvá koaličná kríza podľa Danka nastane, ak…

    Predseda SNS pripomenul svoje predchádzajúce tvrdenia o tom, že vstup Energetického a průmyslového holding (EPH) do slovenskej energetiky je tragédiou.

    Prvá koaličná kríza podľa národniara nastane, ak sa koaličné strany na postupe v energetike nedohodnú. SNS bude požadovať vznik energetického holdingu s jasnými pravidlami. „Som šokovaný, ako bezcitne sa ÚRSO zachoval,“ povedal Danko. Predseda SNS zároveň obvinil médiá zo zaujatosti, pričom naznačil, že za túto situáciu môžu aj peniaze, ktoré médiá dostávajú z energetického sektora, napríklad z SPP. Danko zopakoval, že súkromný sektor do energetického priemyslu štát pustiť nemal, a preto by svoj stratený podiel mal získať naspäť.

    Pripomeňme, že EPH minulý rok prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EP Slovakia BV (EP Slovakia) uzavrel prvú fázu vstupu do spoločnosti Slovenské elektrárne, a. s. EP Slovakia sa tak stal päťdesiatpercentným akcionárom spoločnosti Slovak Power Holding BV (SPH). Ďalších 50 % SPH zostáva zatiaľ vo vlastníctve skupiny Enel. SPH drží 66 percent akcií Slovenských elektrární.

    Bugár súhlasí

    S odstúpením Jozefa Holjenčíka súhlasí aj Dankov koaličný spojenec Béla Bugár. „Jozef Holjenčík musí skončiť,“ napísal Bugár na sociálnej sieti s tým, že ignoranciu pozvania do NR SR považuje za neakceptovateľnú. „Svojou neúčasťou potvrdil poslancom aj verejnosti svoju nekompetentnosť. Preto ho vyzývam na odstúpenie z funkcie,“ uzavrel.

    Matovič „zomiera“. Fico a Bugár sa vraj dohodli

    Denník Nový Čas pritom už dnes nadránom informoval, že Jozef Holjenčík sa vzdal svojej funkcie. Potvrdiť to mal zdroj z vládnej koalície. Táto skutočnosť neušla predsedovi OĽaNO-NOVA, ktorý po tlačovej konferencii Andreja Danka na sociálnej sieti napísal: „ZOMIERAM, Danko nemohol celú noc spať, spisoval si múdrosti, ako to dnes ráno naloží Holjenčíkovi a odpúta pozornosť od svojej viny za drastické zvýšenie cien energií pre ľudí… lenže Fico s Bugárom sa spolu poza jeho chrbát ešte večer dohodli, že Holjenčík dnes Dankovi ukáže prostredník… a tak aj spravil… a miesto za Dankom na 9:00 do parlamentu ide na 9:30 za Ficom na úrad vlády,“ zhodnotil situáciu Matovič.

    Abdikáciu Jozefa Holjenčíka dnes na tlačovej konferencii potvrdil aj premiér Robert Fico.

     

    - Reklama -