Každý si robí, čo sa mu zachce. Drsná reportáž z talianskeho mestečka, kde pripadajú na päťtisíc obyvateľov a sto policajtov skoro štyri tisícky migrantov

    0
    Obyvatelia bývalej olympijskej dediny v talianskom Turíne (Autor: ReproFoto YouTube)
    Pár kilometrov od Minea sa nachádza Residence degli Aranci – vilové mestečko, kde od roku 2001 do roku 2011 bývali Američania, rodiny vojakov z neďalekej základne USA – Sigonella. Dnes je to Prijímacie stredisko pre žiadateľov o azyl (CARA Mineo), píše Pilloniová.
     
    CARA je v súčasnosti domovom 3800 ľudí: 2300 slobodných mužov, 400 žien a zvyšok sú rodiny.
     
    Stačí prejsť hlavnou bránou, stráženou permanentne štyrmi vojakmi, aby si človek uvedomil, čo sa tam deje. Potulujú sa tam stovky imigrantov. Väčšina ich hrá na uliciach futbal. Sú tam obchody – všetky nelegálne, nikto nevydáva potvrdenku, opisuje situáciu blogerka.
     
    Celý text TU
     
    Tu je to tak,” vysvetľujú zástupcovia SAP (Autonómny syndikát polície), ktorí sprevádzajú reportérov, každý si robí, čo sa mu zachce. V Mineu sú najčastejšie trestné činy obchod s drogami, prostitúcia, bitky a hádky. Na kontrolu 3800 ľudí je nás v priemere 100 (polícia a karabinieri). A to je problém, lebo keď sú tam prípady násilia, nie je ľahké ich udržať na uzde.”
     
    Občas,” vysvetľuje Giuseppe Coco, zástupca SAP Catania, niektorí nelegálni imigranti urobia dieru v plote a bez dovolenia vstúpia. Keď ich nájdeme, tak ich vyhodíme. Hostia tohto centra tu vytvorili nelegálny ´Bed and breakfast ' a berú si od nich peniaze za nocľah.”
     
    Ako ďalej Pilloniová píše, prijatým hosťom sú garantované všetky služby a družstvá, ktoré riadia stredisko, berú 37 eur za migranta za deň: na stravu a ubytovanie a vreckové 2,50 eur denne.
     
    Spoločnosť PIZZAROTTI, ktorej tento vilový komplex patrí, dostáva osem miliónov eur za prenájom tohto strediska. Migranti majú stereo, WiFi a satelity, aby mohli pozerať televíziu. Váľajú sa celý deň. Niekto chodí na čierno do práce k poľnohospodárom v údolí, opisuje Pilloniová.
    - Reklama -