Byť robotníkom pod Tatrami nemusí byť na zahodenie. Takto rástli platy v minulom roku

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Zdá sa, že po nepríjemnom období ekonomickej krízy čaká Slovákov opäť želaný stav hospodárskej konjunktúry.

    Za vlaňajší rok stúpli podľa posledných informácií portálu Platy.sk naše mzdy takmer o 5 % (konkrétne o 4,8 %), pričom je potešiteľné aj to, že firmy boli k svojim „poddaným“ štedrejšie tiež v rámci ostatných finančných benefitov. 

    „Koncoročné odmeny a tzv. 13. plat vlani vzrástli približne o 10 percent. Koncoročné odmeny dostáva 26 percent zamestnancov a v priemere predstavujú 75 percent základnej mzdy,“ referuje vo svojom článku denník Nový čas.

    V predchádzajúcom roku dosiahla základná hrubá mzda na Slovensku priemernú hodnotu 920 eur. Najviac si polepšili kvalifikovaní robotníci, takmer o šesť percent. Ich hrubý základ dosiahol hodnotu 652 eur.

    To, že na Slovensku začína byť nedostatok kvalifikovaných technických, robotníckych, prípadne remeselných profesií, sa vie už dlhšie. Aj preto je vysoko pravdepodobné, že v týchto typoch prác budú mzdy stúpať aj v najsledujúcich rokoch, a to možno ešte prudším tempom.

    Veď napokon, ako tvrdí Miroslav Dravecký zo spomínaného portálu Platy.sk: „Nadpriemerný rast sme zaznamenali aj u pomocných a kvalifikovaných technických zamestnancov.“

    Z najväčších platov sa môžu tešiť ľudia pracujúci v informačných technológiách a manažmente, naopak, na druhej strane spektra sú ľudia zamestnaní v odvetví služieb, administratívy a cestovného ruchu.

    - Reklama -