Nemecký minister má recept na to, aby nenastal masový nával utečencov. O toto sa podľa neho musí Európa postarať

    0

    Zasadnutie sa konalo týždeň pred summitom lídrov EÚ v maltskom hlavnom meste Valletta, kde bude hlavným bodom programu nájdenie jednotného prístupu k zvládnutiu migračnej krízy v Európe.

    “Európa sa musí postarať o to, aby utečencov rozhodne neprivádzali do Európy, ale aby ich odvádzali späť na bezpečné miesta,” povedal de Maiziere. Z týchto bezpečných miest mimo Európy by do EÚ prepravili iba “tých najbezbrannejších a iba tých v najväčšej núdzi”, vysvetlil nemecký minister.

    De Maiziere, ktorý presadzuje zriadenie utečeneckých táborov v severnej Afrike, nespresnil, kde by mali byť takéto tábory postavené. Šéf nemeckého rezortu vnútra dodal, že Líbya je “obzvlášť komplikovaný prípad”. Cez túto krajinu zmietajúcu sa v konflikte cestuje väčšina migrantov, kým sa vydajú na nebezpečnú plavbu cez Stredozemné more do Európy.

    Komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos po ministerskom zasadnutí vo Vallette povedal, že krajiny EÚ sa dostávajú “veľmi, veľmi blízko” k dohode o detailoch celkového riešenia migračnej krízy v Európe. “Úplne prvýkrát… mám pozitívny dojem, že už nie sme ďaleko od spoločného riešenia,” uviedol Avramopulos.

    - Reklama -