Niektorí migranti zneužívajú systém. Bránia sa deportácii tvrdením, že v domovine im ide o život. Potajme tam však cestujú na dovolenky

    0
    Utečenci z Eritrey (Autor: SITA)

    Minulé leto počas dovolenkovej sezóny sa na švajčiarskych letiskách medzi tisíckami Švajčiarov cestujúcich na dovolenku objavili aj mnohí Eritrejci, niekedy dokonca celé eritrejské rodiny, píše švajčiarsky portál. Títo ľudia sú pritom utečenci, ktorí v krajine žijú len vďaka dokladom, ktoré ich oprávňujú zdržiavať sa na území Švajčiarska aj napriek zamietnutým žiadostiam o azyl. Aj keď žiadosti o azyl im neschválili, dostali povolenie vycestovať z krajiny.

    Eritrejci však necestujú do Talianska, Nemecka či Švédska, kde existujú pomerne silné eritrejské komunity a kam by sa ešte logicky dalo očakávať, že idú. Cestujú rovno domov do Eritrey – krajiny, odkiaľ utiekli, krajiny, kam ich nemôže švajčiarska vláda podľa zákonov o utečencoch deportovať, lebo deklarujú, že im tam hrozí smrteľné nebezpečenstvo.

    Zo Švajčiarska sa do Eritrey nedá letieť priamo. Eritrejci tak cestujú cez Islanbul, Etiópiu a Sudán na niekoľko prestupov a rovnakou cestou späť do Švajčiarska. Takáto cesta vychádza v letnej sezóne letecky zhruba na 600 eur. Napriek tomu ju v lete 2016 denne absolvovali desiatky Eritrejcov. Až štyria z piatich Eritrejcov vo Švajčiarsku dostávajú sociálne dávky, ktoré sú evidentne také štedré, že si za nich môžu dovoliť výlet do svojej domoviny a následne spiatočnú cestu do Švajčiarska.

    Medzi rokmi 2010 a 2014 utečencom a žiadateľom o azyl vo Švajčiarsku vydali až 45 080 povolení na vycestovanie. Z toho zhruba 15 000 dostali Eritrejci. Keďže však neletia priamo do Eritrey, je podľa švajčiarskeho Štátneho sekretariátu pre migráciu ťažké odhaliť, kto zneužíva toto povolenie a cestuje do krajiny, z ktorej deklaruje, že ušiel. Podľa ich informácií odhaľovanie zneužívania sťažuje aj fakt, že akonáhle sa dostanú migranti mimo Švajčiarska, prestanú používať vydané cestovné doklady od Švajčiarov, ale používajú na ďalší presun svoje vlastné eritrejské doklady. Čo prakticky znamená, že Eritrejci, ktorí pri žiadaní o azyl vo Švajčiarsku žiadne vlastné doklady nemali, zrazu ako zázrakom doklady majú a v skutočnosti ich pri vypĺňaní žiadosti len zatajili.

    Problémom sa má vo februári zaoberať už aj švajčiarsky parlament. Predbežne sa hovorí o zmene legislatívy, ktorá by utečencom obmedzila cestovanie aj do krajín susediacich s ich domovskou krajinou.

    - Reklama -