Sankcie sú jediná efektívna cesta, tvrdí Porošenko. S Trumpom sa asi nezhodne

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)
    Spojené štáty a Európska únia zaviedli sankcie voči Moskve a konkrétnym ruským občanom v roku 2014 po pripojení Krymu k Ruskej federácii. Tento krok Kremľa zdôvodnený výsledkami Západom spochybňovaného referenda rozhneval nielen Západ, ale najmä Kyjev, ktorý teraz o prípadnom zmierňovaní sankcií navrhovanom Donaldom Trumpom nechce ani počuť. 
     
    Prezident USA tento mesiac uviedol, že by mohol prehodnotiť niektoré sankcie, ak by sa ukázalo, že Moskva je nápomocná v likvidácii Islamského štátu a ďalších dôležitých cieľoch Washingtonu. Ani v prípade, že by sa ukázala byť spolupráca medzi USA a Ruskom plodná, nechce ukrajinský prezident pristúpiť na zmierňovanie sankcií. 
     
    „Nevidíme žiadnu spojitosť s možným pokrokom na Blízkom východe a situáciou na Ukrajine. Vzhľadom na situáciu sú jedinou efektívnou cestou sankcie, ktoré by motivovali Ruskú federáciu, prezidenta Putina, aby si sadol k rokovaciemu stolu,“ uviedol Porošenko. Prímerie medzi proruskými separatistami na východe Ukrajiny a Kyjevom dohodnuté v Minsku za pomoci Západu stroskotalo po opakovaných nepokojoch v čase, keď mal byť už dávno pokoj zbraniam. 
     
    Porošenko nerozumie, prečo by sa mala politika Spojených štátov meniť, keď doteraz sa Ukrajina tešila štedrej podpore z Washingtonu. „Tešili sme sa z veľmi silnej obojstrannej podpore Spojených štátov uplynulé tri roky. Nevidíme dôvod na zmenu tejto situácie,“ uviedol ukrajinský prezident na návšteve Fínska. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -