Slovensko doteraz vyčerpalo 5 percent nových eurofondov

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

    Vicepremiér vyčíslil, že k 13. januáru tohto roka bolo v novom programovom období vyhlásených 189 výziev za viac ako 9,6 miliardy eur, čo predstavuje vyše 62 % celkovej alokácie. Uzatvorené boli pritom zmluvy vo výške takmer 3,6 miliardy eur, kontrahovanie je teda na úrovni 20,6 %.

    Od vzniku úradu podpredsedu vlády v júni 2016 došlo podľa Pellegriniho k nárastu čerpania o 569 miliónov eur, teda o viac ako 300 %. Zazmluvňovanie prostriedkov v tomto období stúplo o vyše 1,1 miliardy eur. Zdôraznil, že to dáva veľmi dobrý základ na to, aby rok 2017 bol rokom intenzívneho čerpania a implementácie eurofondov.

    „Významnou úlohou, na ktorú sa zameriavame, je zvýšenie transparentnosti, zníženie administratívnej záťaže, posilnenie jednoznačnosti podmienok poskytovania pomoci a s tým súvisiace zjednodušovanie výziev,“ priblížil Pellegrini.

    Jeho úrad v súčasnosti pracuje na tom, aby sa žiadosti o nenávratný finančný príspevok spolu s prílohami predkladali výhradne elektronickou formou. Zároveň chce dosiahnuť stav, že žiadatelia budú predkladať iba také prílohy, ktoré nemá k dispozícii žiadny subjekt štátnej správy a ktoré sú naozaj nevyhnutné na posúdenie žiadosti.

    „Prvé pilotné výzvy s takto nastavenými podmienkami budú vyhlásené už v prvom polroku 2017,“ avizoval vicepremiér.

    Na informovanie verejnosti o využívaní eurofondov má podľa neho slúžiť webová stránka www.itms2014.sk, kde sú sústredené všetky plánované aj vyhlásené výzvy či všetky schválené aj neschválené žiadosti.

    „V druhom polroku 2017 začneme na tejto stránke zverejňovať postupne všetky detailné údaje o projektoch a žiadostiach, pri ktorých zverejňovanie nie je obmedzené zákonom,“ sľúbil Pellegrini.

    - Reklama -