Pred tisícročným väzením v USA sa chce Snowden schovať v Európe. Tipnite si, kam zamieri z Ruska

    0
    Edward Snowden, bývalý konzultant americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť. Foto: SITA
    Novým domovom Edwarda Snowdena by sa mohla stať niektorá z krajín Európskej únie, aj keď právnici zatiaľ ešte formálne nepožiadali žiadnu konkrétnu vládu, aby poskytla ich klientovi azyl. Ten má zatiaľ zabezpečený v Rusku, ktorého ho chráni pred vydaním do Spojených štátov, ale ani to nebude trvať večne. Azyl sa Snowdenovi v Rusku končí o tri roky a preto sa už teraz musí obzerať, kam sa presťahuje, aby bol mimo dosahu amerických úradov. 
     
    Formálna žiadosť o azyl od Snowdenových právnikov zatiaľ neprišla do žiadnej z krajín EÚ, ale nie je to vôbec vylúčené. Právnici známeho informátora, ktorý v roku 2013 vyniesol na verejnosť tisícky utajovaných dokumentov NSA, argumentujú, že ich klient by mal mať možnosť voľne sa pohybovať po krajinách EÚ ako ktokoľvek iný. 
     
    Háčik je však v tom, že žiadna z krajín Únie sa zatiaľ nezaručila, že pustí Edwarda Snowdena cez svoje hranice bez toho, aby ho úrady zatkli a deportovali do Spojených štátov, kde by čelil vážnym obvineniam. 
     
    „Je proti všetkým európskym štandardom, čo očakáva v Spojených štátoch,“ uviedol Snowdenov berlínsky právnik Wolfgang Kaleck v Európskom parlamente. Kaleck poukázal na to, že Snowdena by v USA mohli odsúdiť za každý jeden tajný dokument, ktorý vďaka nemu unikol na verejnosť. V takom prípade by ho mohli odsúdiť až na tisíc rokov za mrežami. 
     
    V prípade žiadosti o azyl v niektorej z krajín EÚ je najpravdepodobnejší Island, kde má veľké úspechy Pirátska strana. „Ľudia teraz s optimizmom vzhliadajú k Islandu,“ uviedol Snowdenov americký právnik Ben Wizner. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -