Matovičovci bijú do stola pre eurofondy a podávajú podnet na európsku inštitúciu

    0
    Veronika Remišová (Autor: SITA)

    Viac než 600.000 eur z eurofondov a štátneho rozpočtu získala v rokoch 2015 a 2016 spoločnosť Mäsovýroba-Bitúnok Tomášov, s. r. o, na dotáciách od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorá patrí pod MPRV. V čase pridelenia dotácií stál na čele MPRV Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Pri uvedenej spoločnosti sa však objavuje viacero pochybností o tom, či boli dodržané podmienky poskytnutia dotácie, ako aj postup PPA pri poskytnutí ďalšej dotácie.

    „Myslíme si, že mohlo dôjsť k porušeniu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, a to ponukou na predaj, respektíve predajom podniku bez predchádzajúceho písomného súhlasu PPA. Preto žiadame Európsky úrad pre boj proti podvodom o prešetrenie podozrení, nakoľko by išlo o neoprávnené použitie finančných prostriedkov EÚ, a teda aj o poškodenia a ohrozenia finančných záujmov EÚ v SR. Zároveň je namieste dôkladné preverenie postupu PPA aj pri rozhodovaní o pridelení druhej dotácie, ako aj samotného nakladania s pridelenými prostriedkami zo strany konečného prijímateľa,” uviedol Škripek.

    V zmluve o pridelení prvej dotácie vo výške 449.643,60 eura sa konečný prijímateľ – Mäsovýroba-Bitúnok Tomášov, s. r. o., zaväzuje, že podnik alebo časť podniku neprevedie na inú osobu bez predchádzajúceho písomného súhlasu PPA. V opačnom prípade konečný prijímateľ vyplatenú finančnú pomoc vráti. Už počas novembra 2015, teda približne dva mesiace po konečnom termíne na ukončenie realizácie projektu, sa objavil na internete inzerát s ponukou na odpredaj bitúnku za cenu 1,099 milióna eur.

    Podľa informácií z obchodného registra následne prišlo v januári a v auguste 2016 k zmene vlastníka konečného prijímateľa. Skutočnosť, že podnik bol za nejasných okolností ponúkaný na predaj pravdepodobne v rozpore so zmluvou, a tiež to, že počas roka od poskytnutia dotácie úplne zmenil majiteľa, nebránila PPA poskytnúť v marci 2016 ďalšiu dotáciu – tentoraz vo výške 211.820 eur.

    - Reklama -