Sieť si našla partnerskú stranu. Uvažuje, že Bašistovú postaví ako kandidátku na košického župana

    0
    Roman Brecely, predseda Siete (Autor: SITA)

    Do volieb do VÚC sa plánuje zapojiť aj Sieť. Podľa Brecelyho by mohla strana ponúknuť aj kandidátov na predsedov krajov. Napríklad v Košickom samosprávnom kraji by si vedel predstaviť Alenu Bašistovú, jedinú poslankyňu Národnej rady SR, ktorá Sieti po rozpade zostala.

    “Pravdou je, že hľadám optimálnu formu spolupráce Siete so stranami, ktorých politika má aj európsky rozmer,” uviedol pre TASR Brecely. Zdôrazňuje potrebu jednotnej Európy a politickú stratégiu s konštruktívnym európskym rozmerom.

    Spoluprácu s EDS si vie predstaviť aj preto, že Parzialeho strana je súčasťou európskych štruktúr European Demokratic Party (EDP). “Tá má podobné stredopravé zameranie ako Sieť,” poznamenal Brecely. Spolupráca s EDS by podľa neho mohla posunúť Sieť k hodnotovo podobným európskym štruktúram.

    “A tým jasne deklarovať, že Sieť je demokratická, proeurópska stredopravá strana s priamym dosahom na Európsky parlament,” doplnil predseda s tým, že jeho prioritou je začleniť stranu do európskych štruktúr. 

    Brecelyho ambíciou je ponúknuť ľuďom spoločný projekt s EDS už v tohtoročných voľbách do VÚC, pokiaľ strany nájdu spoločný prienik. “Zatiaľ máme s pánom Parziale veľmi dobrú komunikáciu a zhodu vo väčšine otvorených otázok,” doplnil.

    Strany budú musieť podľa Brecelyho riešiť aj otázku svojich finančných záväzkov. “Pragmaticky bude toto oblasť, ktorú budeme musieť riešiť veľmi citlivo. Oba subjekty sú dnes zaťažené záväzkami, ale v pomerne dobrej finančnej kondícii. Máme relatívne dosť času na to, aby sme našli optimálny finančný model,” poznamenal. 

    V súvislosti s voľbami do VÚC Brecely uviedol, že Sieť sa do nich zapojí a bude hovoriť aj o vlastných kandidátoch na predsedov krajov. “Pokojne si viem predstaviť ako kandidáta na župana za Košický samosprávny kraj našu poslankyňu Alenu Bašistovú,” uviedol pre TASR Brecely.

    Sieť má podľa neho v regiónoch dosť šikovných ľudí a rada ich podporí. “Pre Sieť je dôležité mať zastúpenie v radoch župných poslancov, ktorí by mali vplyv na efektívne hospodárenie VÚC v prospech občanov. Prehodnocujeme aj postavenie vlastných kandidátov na županov,” povedal.

    Brecely nevylučuje pri voľbách do VÚC spoluprácu aj s inými stranami. “Čas ukáže, s kým si nájdeme spoločnú reč. Určité náznaky možnej spolupráce s podobne hodnotovo orientovanými stranami a zoskupeniami tu dnes už sú, ale konkrétne formy spolupráce budeme ešte ladiť. Pre Sieť je kľúčové, aby sa nám podarilo presadiť program,” poznamenal Brecely.

    - Reklama -