Z minulosti máme príklady iných vodcov, u ktorých sa to takto začínalo… Bývalý veľvyslanec v USA si vypočul Trumpov prejav a varuje

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Prejav Donalda Trumpa pri inaugurácii si Žantovský, samozrejme, nenechal ujsť. „Obsahoval vlastne jedinú faktickú informáciu, totiž že USA sa budú snažiť zlikvidovať islamský terorizmus. Inak pozostával viac-menej z výkrikov, že Amerika je na prvom mieste. Bol to taký prejav pre tých spodných 300 miliónov Američanov. Dokumentuje trochu to vážnejšie rozdelenie, o ktorom voľby boli a o ktorom sa obávam, že bude aj veľká časť Trumpovho vládnutia,“ poznamenal s tým, že spoločnosť sa rozdelila na globalizovanú a tradičnú časť.

    „V tom prejave bola taká naliehavá nôta. Taký úmysel prevrátiť Washington, Ameriku a možno aj svet naruby. A z minulosti máme príklady iných vodcov, u ktorých sa to takto začínalo a nie vždy sa to dobre skončilo,“ poznamenal Žantovský.

    Podľa jeho slov chce Trump zrejme posilňovať vzťahy s Ruskom, lebo sa obáva rastúceho vplyvu Číny. „Akú cenu za to bude musieť Trumpova administratíva zaplatiť? Pretože prezident Ruska za to bude niečo chcieť. A jediné veci, ktoré si dokážem predstaviť, že by mohol chcieť, sa nachádzajú buď na Blízkom východe, alebo v strednej Európe, čo nie je dobrá správa,“ dodal.

    Žantovský ďalej uviedol, že sa neobáva, že by USA opustili Alianciu či Európu. „Ale varovanie, že členské štáty NATO môžu byť ponechané na seba, že USA nebudú vyzbrojovať iné krajiny na úkor vlastnej armády, to koniec koncov zaznelo aj v inauguračnom prejave. Jediný spôsob, ako na to môžeme reagovať, na to ,Amerika na prvom mieste‘, je povedať ,Česká republika na prvom mieste‘,“ uviedol.

    Donald Trump, ako podotkol Žantovský, nemá žiadnu politickú skúsenosť. „Ale mne zatiaľ jeho kroky, to znamená pri obsadzovaní funkcií, pripadajú racionálne,“ uviedol so slovami, že teraz si musíme na Trumpa v role prezidenta zvyknúť. „Donald Trump má dostať šancu presvedčiť nielen Američanov, ktorí ho nevolili, ale aj zvyšok sveta, že skutočne dokáže nastoliť oveľa silnejšiu a spokojnejšiu Ameriku ako administratívy predtým,“ uzavrel Žantovský.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -