Kvóty pre utečencov? Český minister stojí za Slovenskom

    0
    Minister vnútra ČR Milan Chovanec (ČSSD) (Autor: Hans Štembera)

    “Nevie sa, čo vlastne platí, opäť sa vraciame k systému povinných kvót, ktoré už Jean-Claude Juncker odmietol,” povedal podľa servera Novinky.cz Chovanec a dodal, že plán na prerozdeľovanie zatiaľ vždy zlyhal. “Malta bola prvá krajina, kde sa tento pokus overoval a ani tam nefungoval. Je to číra utópia,” vyhlásil.

    Názorovo sa tak minister v debate zhodol aj s ďalším diskutérom, českým europoslancom Stanislavom Polčákom (TOP 09). “Mrzí ma, že sa to s maltským predsedníctvom vrátilo,” povedal Polčák. Upozornil však, že postoj ČR je v Únii menšinový. “Väčšina (národných) parlamentov si praje prerozdeľovanie,” dodal.

    Chovanec ďalej povedal, že v tejto veci podporoval slovenský návrh. “Slovensko chcelo hybridný model, v ktorom by sa prispievalo policajtmi alebo peniazmi do krajín, odkiaľ ľudia utekajú. Zdá sa však, že Malťania to hodia do koša,” uviedol.

    Polčák v tejto súvislosti podotkol, že EÚ zatiaľ nebola schopná splniť ani to, čo si sama dala za úlohu. “Európa ešte nesplnila dve domáce úlohy, ktorými si dala povinnosť prerozdeliť určitú kvótu a prerozdelila len desaťtisíc utečencov,” povedal. 

    EÚ sa zaviazala prerozdeliť 160.000 azylantov z Grécka a Talianska. Chovanec za kľúčové v tejto veci označil vracanie utečencov do bezpečných krajín, ktoré ich ale často odmietajú.

    Česká republika sa však podľa jeho slov nemieni pridať k slovenskej žalobe proti kvótam. Dôvodom pre to je údajne príliš pomalá práca európskeho súdu. O slovenskej žalobe sa totiž rozhodne v lete 2017, pričom podľa Chovanca je potrebné, aby v kľúčových veciach rozhodoval európsky súdny dvor rýchlejšie.  

    - Reklama -