Nový šéf Pentagónu prisľúbil bojaschopnú armádu a vyhlásil: Nijaký národ nie je v bezpečí, ak…

    0
    James Mattis (Autor: TASR)

    Vo vyhlásení určenom členom vojenského personálu a ich rodinám zároveň priznal, že “nijaký národ nie je v bezpečí, ak nemá priateľov”, a prisľúbil, že bude spolupracovať s ministerstvom zahraničných vecí na “upevnení” spojenectiev s inými krajinami. Rezort obrany pod vedením Mattisa sa tiež bude snažiť, aby “vyťažil plnú hodnotu z každého dolára daňových poplatníkov vynaloženého na obranu, a tým získal dôveru Kongresu i Američanov”.

    Generál námornej pechoty vo výslužbe Mattis v piatok zložil ministerskú prísahu do rúk viceprezidenta Mika Pencea spoločne s ďalším vyslúženým generálom Johnom Kellym, ktorý prevzal vedenie ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Obaja boli uvedení do funkcií v prvý deň pôsobenia prezidenta Donalda Trumpa, a to len krátko po tom, ako ich nominácie odsúhlasil Senát a nový šéf Bieleho domu podpísal príslušné listiny.

    Mattis na nedávnom pojednávaní senátneho výboru pre ozbrojené sily uviedol, že Rusko považuje za jednu z najvážnejších hrozieb pre Spojené štáty. Tie musia byť podľa neho pripravené tejto hrozbe v nutnom prípade čeliť. Bývalý generál však napriek tomuto vyhláseniu podporuje snahu novozvoleného prezidenta Trumpa spolupracovať s Moskvou.

    - Reklama -