V jednom veľkom meste na severe Európy už vládnu imigrantské gangy. Miestni politici žiadajú povolať armádu

    0
    Nepokoje vo Švédsku (Autor: Facebook, World Riots)

    Takmer polovicu populácie v meste tvoria migranti a Malmö patrí k najmenej bezpečným mestám v krajine. V meste neustále dochádza k zapaľovaniu áut a ďalším odvetným úderom jednotlivých prisťahovaleckých gangov. Niektoré mestské štvrte sú bez obalu nazývané no-go zónami a policajti sa do nich odvážia vstúpiť pri riešení nejakého sporu len s výraznými posilami. Mestskí úradníci však situáciu bagatelizujú a tvrdia, že úrady majú všetko plne pod kontrolou.

    Obyvatelia mesta majú opačný názor a policajné štatistiky im dávajú za pravdu. Len v priebehu minulého leta miestne gangy zapálili či priamo nechali vyletieť do vzduchu asi sedemdesiat áut. Po silvestrovských oslavách musela polícia pripustiť, že v niektorých častiach mesta vládla nebezpečná atmosféra a nebolo v silách strážcov zákona na tom niečo zmeniť. Organizovaný zločin sa aj napriek známym faktom nedarí výraznejšie postihovať a podľa Švédskych demokratov sa o to „červeno-zelená“ koalícia ani nesnaží.

    „To, čo sa teraz deje v Malmö, je šokujúce a zároveň hlboko znepokojujúce. Bohužiaľ naše mesto trpí dôsledky organizovaného zločinu už niekoľko rokov. S tým súvisí aj zvyšujúce sa sociálne vylúčenie a narastajúca nezamestnanosť. Za veľkú časť týchto problémov nesie priamu zodpovednosť vládnuca koalícia socialistov a zelených,“ napísal člen miestnej bunky opozičných Švédskych demokratov Magnus Olsson v denníku Expressen.

    Olsson vo svojom texte volá po posilnení legislatívy v oblasti boja proti drogám a ilegálnemu obchodu so zbraňami. Najväčšiu kontroverziu však vzbudila požiadavka na povolanie armády. „Naše mesto trpí nedostatkom policajtov. Z toho dôvodu je možno na čase povolať kvôli udržaniu poriadku nielen v Malmö armádu. Išlo by o dočasné opatrenie a Švédski demokrati si, samozrejme, nemyslia, že by vojaci mali suplovať prácu policajtov.“

    Narastajúcu kriminalitu vážne vnímajú aj predstavitelia ďalších politických strán. Dá sa povedať, že všetci okrem vládnucich socialistov a zelených. O deň neskôr denník Expressen zverejnil názorový text ďalšieho politika, člena Liberálnej ľudovej strany Rogera Haddada, ktorý sa narodil v Libanone. Aj liberáli totiž ústami Haddada považujú situáciu v Malmö za neudržateľnú. „Dospeli sme do bodu, kedy nie je možné v niektorých častiach krajiny garantovať občanom bezpečnosť,“ píše Haddad, ktorý na rozdiel od Olssona požaduje iba zvýšenú prítomnosť polície a obmedzenie predaja zbraní.

    - Reklama -