Neuveriteľne trápny list, píše Daniš o liste, pod ktorý sa podpísal aj Dzurinda. Spomína aj možný koniec expremiérovho džobu na Ukrajine

    0
    Mikuláš Dzurinda (Autor: TASR)

    Ani list lídrov východnej Európy, medzi ktorými sa nachádzal aj expremiér SR Mikuláš Dzurinda, ani krik CIA nepomohol pri formátovaní budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa proti Rusku. Trump sa aj napriek tomu vyjadril, že dá Rusku ponuku  na zrušenie obchodných sankcií za záväzok Rusov, že obmedzia jadrový arzenál. Ako vysvetľuje Dag Daniš vo svojom komentári, má ísť o širšiu dohodu, ktorá určí pravidlá hry.

    Daniš tiež prízvukuje, že je v záujme Európy, aby medzi USA a Ruskom vznikali dohody, pretože v prípade konfliktu by sa bojovalo na území starého kontinentu a nie USA. „Preto je dosť nepochopiteľné, prečo Dzurinda a spol. vyzývajú na pravý opak. De facto na studenú vojnu, ktorá bude vyčerpávať Európu,“ vysvetľuje komentátor.

    Rusko a USA sa podľa neho nejdú nejako radikálne zbližovať. Podľa jeho názoru sa skôr dohodnú na nakreslení červených čiar, teda tých, za ktoré Rusi nepustia Američanov a naopak. Jedným dychom dodáva, že je takmer isté, že v dohode bude podmienka o nerozširovaní NATO. „Pre Rusov je zastavenie vojenskej expanzie NATO vecou národnej bezpečnosti. Pre Trumpa zase rozširovanie NATO (nákladné a neefektívne) nie je priorita. A pravdepodobne prikývne,“ vysvetľuje.

    Zároveň Daniš vysvetľuje, že v takom prípade pôjde o Ukrajinu. To, že sa nestane členským štátom a chránencom NATO, aj keď to môže vyzerať ako zrada, ňou v skutočnosti nie je. „Je to vlastne návrat k európskemu – a nemeckému – prístupu. A k európskym záujmom v rámci NATO,“ píše Daniš a uzatvára, že je v záujme USA, Ruska a Nemecka urovnať napätie. „Aj s rizikom, že Dzurinda príde na Ukrajine o prácu. Pardon, o džob,“ uzavrel.


     

    - Reklama -