Hrozí veľká britská migrácia. Státisíce Britov žijúcich v krajinách EÚ môže brexit donútiť vrátiť sa domov

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    V krajinách ako Španielsko či Francúzsko svoj dôchodok trávia státisíce Britov. Napríklad v Španielsku žije asi 108 000 britských dôchodcov, ktorí tvoria viac než tretinu celkového britského obyvateľstva v krajine. Ak týmto ľuďom dôsledkom brexitu zanikne nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, ktorú momentálne hradí britská vláda, bude to pre nich znamenať veľký problém. Väčšina z nich si totiž súkromnú zdravotnú poistku nebude môcť dovoliť. Už teraz trpia títo ľudia dôsledkom zníženia kurzu britskej libry, ktorí sa odrazil na ich penziách, píše britský theguardian.

    Briti poberajúcich britský dôchodok a ich rodinní príslušníci majú zatiaľ lekársku starostlivosť zdarma alebo takmer zdarma vo viacerých krajinách Únie, medzi nimi v Španielsku, Francúzsku, ale aj Nemecku. Náklady na ich starostlivosť hradí vláda Spojeného kráľovstva. Pokiaľ sa to však po brexite zmení, “títo ľudia nebudú mať inú možnosť, než sa vrátiť do Británie,” odkazuje Sue Wilsonová, jedna zo zakladateľov skupiny Britov žijúcich v Španielsku.

    Wilsonová zároveň objasňuje, že britskí dôchodcovia si neprišli do európskych krajín užívať, ale sa presťahovali pre nižšie náklady na život a bývanie v týchto krajinách oproti nákladom v Británii. Predstava, že majú kopu peňazí a z rozmaru si išli užívať dôchodok do Španielska, je preto úplne mylná. Viacerí z nich tiež potrebovali žiť v teplejšom klimatickom prostredí zo zdravotných dôvodov. Prípadné nútené sťahovanie späť do Británie, by pre týchto ľudí znamenalo nielen finančné, ale aj zdravotné problémy.

    Brexit postihne aj britských špecialistov

    Problém s možným núteným návratom do Británie sa však netýka len dôchodcov. Brexit môže ovplyvniť aj Britov pracujúcich v Európe v špecializovaných odvetviach ako právo či medicína, ktorých povolenia na vykonávanie týchto zamestnaní nebudú musieť byť naďalej akceptované a uznané. Len v Taliansku takto pracuje 383 Britov, ktorých by sa tento problém dotkol. Títo ľudia by potom, za predpokladu, že chcú pracovať vo svojom odvetví, museli migrovať späť do Británie.

    Výbor poslaneckej snemovne britského parlamentu pre brexit bol tento týždeň informovaný, že nežiaducim dôsledkom brexitu môže byť aj nárast imigrácie pôvodne britských občanov, ktorí sa rozhodli žiť a pracovať v Európe. Súčasná britská premiérka Tereza Mayová vyhlásila, že jej primárnou snahou je skoré riešenie zaručujúce práva ako občanov EÚ vo Veľkej Británii, tak práva Angličanov v Európe. Pričom vyjadrila, že väčšina krajín EÚ tento jej cieľ zdieľa.

    Tým, kto musí urobiť prvý krok, je však podľa skupín reprezentujúcich práva Britov v Európe práve Mayová. „Británia spúšťa proces odchodu, nie 27 európskych štátov. Z tohto dôvodu by bolo vhodné gesto zo strany premiérky a dobrý spôsob na začatie rokovaní, povedať: “Toto urobíme pre občanov EÚ my vo Veľkej Británii a vyzývame vás, aby ste urobili to isté v Európe pre našich,” povedal Christopher Chantrey, Brit žijúci vo Francúzsku, ktorý je členom skupiny ECRE zaoberajúcej sa občianskymi právami občanov žijúcich mimo svojej vlasti.

    - Reklama -