Položila by ďalšia kríza Slovákov na lopatky? Toto nás ochráni pred bolestivými škrtmi, vraví odborník

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    “Potrebujeme viac investovať, no otázka je, či priestor nevieme nájsť v znížení bežných výdavkov štátneho rozpočtu. Napríklad výdavky v roku 2006 boli neporovnateľne nižšie, ako sú v roku 2017, no môžeme povedať, že štát zabezpečuje prakticky rovnaký diapazón verejných služieb,” zdôraznil Vaňo.

    Dlhová kríza v eurozóne ukázala, že menšie krajiny zvyknú byť zraniteľnejšie na finančnom trhu v prípade turbulencie pri recesii. Podľa Vaňa je pre menšiu ekonomiku, ako má Slovensko, lepšie sa držať fiškálnej obozretnosti než rozšafnosti. “Dlhová brzda je nastavená tak, že Slovensko nebude nútené v zlých časoch sa uchyľovať k extrémnym opatreniam, ktoré budú oveľa viac bolieť a nebude musieť byť závislé od externej pomoci. Dlhová brzda núti hospodáriť striedmo, aby nebolo nutné v zlých časoch robiť drakonické a boľavé škrty,” uviedol Vaňo.

    Pre slovenskú vládu prichádzajú postupné sankcie, keď zadlženie krajiny dosiahne viac ako 50 % z hrubého domáceho produktu (HDP). Hrubý dlh SR za minulý rok je na úrovni 52 % HDP. Hornou hranicou dlhu, pri ktorom už musí vláda požiadať parlament o hlasovanie o dôvere, je 60 % HDP.

    “Na tejto úrovni sa ešte dlhové bremeno považuje za udržateľné v dlhodobom horizonte bez toho, aby to krajine spôsobilo vážnejšie problémy,” vysvetlil Vaňo s tým, že na Slovensku je dlhová brzda rozfázovaná tak, že dosiahnutie hornej hranice dlhu nie je veľmi reálne. “Tieto opatrenia a sankcie sú dostatočné na to, aby vláda robila všetko možné a krajina sa vyhla najhoršiemu scenáru,” dodal Vaňo. 

    Od marca 2012 platí ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý stanovuje limit pre výšku dlhu verejnej správy, takzvanú dlhovú brzdu. Jej cieľom je pomocou sankčných a korekčných mechanizmov zamedziť nárastu dlhu Slovenska na kritické úrovne. Do konca rozpočtového roka 2017 platia sankcie pre pásmo 50 až 60 % HDP. Počnúc rozpočtovým rokom 2018 až do konca rozpočtového roka 2027 sa hranice posúvajú 1 percentuálny bod nadol k úrovni 40-50 % HDP.

    - Reklama -