To je gól. Čínsky prezident Si Ťin-pching ponúkol Porošenkovi, že vyrieši ukrajinskú krízu

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Čína by podľa svojho prezidenta chcela hrať aktívnejšiu rolu pri riešení svetových kríz. Ukrajinu vraj považuje za svojho priateľa a chcela by jej pomôcť. Čínsky prezident sa na mnohých svetových fórach stretáva so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, a preto si myslí, že môže prispieť k riešeniu problému.

    Prezident Si Ťin-pching zastáva názor, že ukrajinský spor je medzi Ruskom a Západom, ktoré sa navzájom nedokážu dohodnúť. Preto by Čína mohla byť neutrálnym mediátorom, ktorý by sa pokúsil spor vyriešiť a nájsť zmier.

    „Úprimne dúfame, že Ukrajina dokáže zaistiť sociálnu stabilitu a ekonomický rozvoj a bude hrať konštruktívnu rolu v politickom riešení krízy,“ uviedol prezident Si Ťin-pching podľa agentúry Reuters.

    Spor medzi Ruskom a Západom týkajúci sa Ukrajiny sa znovu vystupňoval tento týždeň, keď odchádzajúci americký viceprezident Joe Biden priamo v Kyjeve vyzval na pokračovanie sankcií proti Rusku. A ak vraj Donald Trump zruší tie americké, prosil svet, aby tie svoje zachoval.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -