Ruský hacker na európskej pôde? Podozrivého zadržali na pokyn americkej tajnej služby

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

     O zadržaní podozrivého na letisku v Barcelone informovala jeho manželka. Správu o tom následne priniesli ruské tlačové agentúry a médiá s tým, že Rusa zadržali ešte 13. januára.

    Ako dnes uviedla agentúra RIA Novosti, zatknutie sa odohralo na letisku, kam rodina žijúca v ruskom meste Taganrog prišla vrátiť auto do požičovne. Z Barcelony mali namierené do francúzskeho Lyonu.

    Žena dodala, že po zadržaní jej manžela polícia kontrolovala jeho mobilný telefón, tablet i notebook. Španielska polícia počas zadržiavania tohto ruského občana uviedla, že koná na žiadosť FBI a Interpolu.

    Ruského programátora previezli do väznice v katalánskom meste Martorell. Ruské diplomatické úrady mu poskytujú konzulárnu pomoc. Jeho manželka sa však obáva, že rozhodnutie o vydaní do USA bude prijaté v Madride bez súdu. Dodala, že španielske úrady nie sú schopné poskytnúť jej všetku dokumentáciu, pričom sa odvolávajú na to, že žiadosť o vydanie podala americká strana.

    Americké spravodajské služby prednedávnom dospeli k záveru, že Rusko sa snažilo ovplyvniť voľby v USA z 8. novembra hakerskými útokmi voči jednotlivcom a inštitúciám, ku ktorým patrili orgány Demokratickej strany. Ruskí predstavitelia obvinenia zo zasahovania do amerických volieb popreli.

    - Reklama -