Mafia z migračnej krízy urobila lukratívny biznis, zarába na nešťastí ľudí smerujúcich do Európy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Napríklad sicílska Cosa Nostra zarába na migrantoch milióny eur. Podľa talianskeho prokurátora Geryho Ferraru, ktorý je zodpovedný za vyšetrovanie zločinov mafiánskej siete prevádzačov, sledujú členovia zločineckých organizácií migrantov už od chvíle, keď sa v severnej Afrike nalodia na vratké člny pašerákov ľudí. 
     
    Vyšetrovanie a samotné vypočúvanie svedkov a obetí mafie však nie je v prípade migrantov z afrických krajín jednoduché. Problém predstavuje jazyková bariéra a nedostatok tlmočníkov, ktorí by pomohli s prekladom. 
     
    Podľa údajov Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) je väčšina migrantov prichádzajúcich do Talianska z krajín, ako sú Nigéria, Eritrea či Guinea. Ferrara pripomenul, že od začiatku roku 2014 do Talianska nelegálne pricestovalo viac ako pol milióna žiadateľov o azyl, a dodal, že so stúpajúcim počtom migrantov rastú aj zárobky mafie. 
     
    „Zápolíme tu s pašovaním ľudských bytostí kriminálnymi organizáciami zameranými na prevádzanie ľudí, ale taktiež s bežnými mafiánskymi zločinmi, ako sú vraždy, vydieranie, pašovanie drog, podvody či politická korupcia,“ varoval prokurátor, ktorý vedie boj proti talianskej mafii. Podľa Ferrarovho vyšetrovania má sicílska mafia vybudovanú sofistikovanú sieť prevádzačov, ktorá sa tiahne od brehov Afriky až po Veľkú Britániu. 
     
    „Tradičné kriminálne organizácie ako Cosa Nostra sa snažia infiltrovať verejný sektor, z ktorého idú peniaze na ubytovanie migrantov, logistiku a prevádzku azylových centier,“ vysvetlil Ferrara s tým, že mafia je priamo zodpovedná aj za viacero potopených lodí s migrantmi, ktorí sa utopili pri brehoch Talianska v roku 2013. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -