Ukrajina žaluje Rusko na Medzinárodnom súdnom dvore

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Ukrajina podala na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) žalobu na Rusko pre jeho anexiu Krymu a podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP.
     
    Okrem toho žiada Kyjev od Moskvy aj odškodné za zločiny, ako bolo zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines MH17, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Vyšetrovaním sa totiž zistilo, že lietadlo bolo zostrelené raketou Buk privezenou na Ukrajinu z ruského územia.
     
    V podaní, o ktorom dnes informoval MSD, Kyjev obvinil Moskvu z “vojenského zásahu na Ukrajine, financovania teroristických činov a porušovania ľudských práv miliónov ukrajinských občanov”.
     
    Ukrajina ďalej obvinila Moskvu, že obsadenie polostrova Krym je v “príkrom rozpore s Chartou OSN” a predstavuje “uchvátenie zvrchovaného ukrajinského územia vojenskou silou”.
     
    Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si od svojho vypuknutia na jar roku 2014 vyžiadali viac ako 9000 ľudských životov. Ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine vypukol krátko po ruskej anexii Krymského polostrova, ku ktorej došlo v marci 2014.
    - Reklama -